Physio-Control en Benechill gaan samenwerking aan voor draagbare therapeutische hypthermie-oplossing

Array

PHYSIO-CONTROL EN BENECHILL GAAN partnerschap aan voor het OP DE MARKT BRENGEN van DRAAGBARE therapeutische hypothermie-OPLOSSING

Bedrijven lanceren intranasaal RhinoChill-koelsysteem in Europa en zullen samen mogelijke toekomstige oplossingen ontwikkelen
Physio-Control, Inc., wereldwijd marktleider op het gebied van producten voor het monitoren of behandelen van patienten in medische noodsituaties en volledige dochteronderneming van Medtronic, Inc., (NYSE: MDT), en BeneChill, Inc., pionier op het gebied van draagbare therapeutische koelsystemen, kondigden vandaag een strategisch partnerschap aan voor de lancering van het intranasale RhinoChill®-koelsysteem in Europa. De RhinoChill is een niet-invasief, draagbaar systeem voor het koelen van de hersenen via de neusholte en het verlagen van de kerntemperatuur van het lichaam direct na een hartstilstand, beroerte of traumatisch hersenletsel.

Het partnerschap zal zich in eerste instantie richten op het op de markt brengen van het RhinoChill-systeem in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Belgie, Nederland en Luxemburg gedurende het eerste kwartaal van 2011. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het uitgebreide Europese distributienetwerk van Physio-Control. Bovendien gaan beide bedrijven, als onderdeel van deze strategische verbintenis, samen werken aan de ontwikkeling van aanvullende toepassingen voor BeneChill en aan het beschikbaar maken van het RhinoChill-systeem in de Verenigde Staten.

“Therapeutische hypothermie kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het vergroten van de overlevingskansen bij een plotselinge hartstilstand en deze therapie sluit daarom naadloos aan bij de missie van ons bedrijf,” vertelt Brian Webster, President van Physio-Control. “We wilden een verbintenis aangaan met een bedrijf in koeloplossingen dat innovatief is en zich richt op wetenschappelijk onderzoek. Het RhinoChill-systeem past prima bij Physio-Control omdat het draagbaar en niet-invasief is. Hierdoor is het toepasbaar in prehospitale omgevingen waar het met dit systeem mogelijk is patienten veel eerder en sneller te koelen dan voorheen.”

“BeneChill kondigt vol trots zijn partnerschap aan met Physio-Control, ’s werelds meest toonaangevende leverancier van externe defibrillatie- en bewakingstechnologie,” voegde Alan Raffensperger, CEO van BeneChill Inc toe. “De missie van BeneChill omvat het beschermen van het hart en de hersenen van patienten tijdens een hartstilstand en hun overlevingskansen te vergroten. Het strategische partnerschap met Physio-Control zorgt ervoor dat onze baanbrekende RhinoChill-koeltechnologie beschikbaar komt voor medewerkers in de noodhulpverlening en intensieve zorg in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Belgie, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland.”

Klinische voordelen van therapeutische hypothermie
Therapeutische hypothermie wordt steeds meer geaccepteerd als behandelmethode bij een hartstilstand in zowel prehospitale situaties als in het ziekenhuis. In 2002 werden de resultaten van baanbrekende studies gepubliceerd die aantonen dat milde hypothermie de mortaliteit verlaagt en een verbetering van de neurologische functies teweegbrengt na een geslaagde reanimatie bij een hartstilstand. De Europese studie Hypothermia After Cardiac Arrest (HACA)1 liet een verbetering in overlevingscijfers zien bij ontslag uit het ziekenhuis. Van de patienten die een hartstilstand hebben overleefd, vertoonden de gekoelde patienten een betere neurologische status in vergelijking met patienten die een normale lichaamstemperatuur behielden (respectievelijk 53% versus 36%), zonder aanmerkelijke bijwerkingen van het koelen.

De in 2010 bijgewerkte richtlijnen voor reanimatie en CPR2,3 van de American Heart Association (AHA) en de Europese Reanimatie Raad (ERC) bevestigen beide het belang van therapeutische hypothermie na een hartstilstand. De richtlijnen stellen dat hoe eerder met koelen wordt gestart, hoe beter de resultaten zijn. Volgens de richtlijnen van de AHA wordt therapeutische hypothermie geclassificeerd als een Klasse I-aanbeveling, waarbij wordt geadviseerd de behandeling/procedure te laten uitvoeren door clinici. Beide richtlijnen bevatten de aanbeveling dat patienten met een hartstilstand alleen dienen te worden vervoerd naar centra waar therapeutische koeling wordt aangeboden. De ERC-richtlijnen verwijzen specifiek naar transnasale verdampingskoeling als methode voor het toedienen van koeling in prehospitale situaties.

De werking van RhinoChill
Het RhinoChill-systeem maakt gebruik van een niet-invasieve neuskatheter waarmee een snelverdampende, inerte koelvloeistof wordt verneveld in de neusholte, een groot gebied onder de hersenen dat fungeert als warmtewisselaar. Naarmate de vloeistof verdampt, wordt warmte direct van de schedelbasis en de omliggende weefsels afgevoerd door middel van geleiding. Indirect wordt ook warmte afgevoerd door het bloed door middel van convectie.

Het systeem werkt op batterijen, is compact en hoeft niet te worden gekoeld, waardoor het ideaal is voor gebruik in prehospitale situaties. Elke fles met koelvloeistof bevat voldoende om een patient gedurende 30 minuten te koelen bij nominale toediening. De flessen kunnen bovendien gemakkelijk worden verwisseld zodat het koelproces kan doorgaan.

In een onlangs gepubliceerde Europese klinische studie4 werd aangetoond dat het RhinoChill-systeem de lichaamstemperatuur effectief heeft verlaagd tegen de tijd dat het slachtoffer het ziekenhuis bereikt, indien de techniek wordt toegepast door ambulancepersoneel zodra zij bij het slachtoffer met een hartstilstand arriveren én ze dit voortzetten tijdens het vervoer naar het ziekenhuis. De kans op overleving zonder hersenletsel verbeterde aanzienlijk bij patienten waarbij binnen tien minuten na een hartstilstand werd begonnen met reanimatie en waarbij vervolgens werd gekoeld met de RhinoChill, in vergelijking met patienten die in de prehospitale situatie niet werden gekoeld.

“Hoe sneller in het reanimatieproces wordt gestart met het koelen van het lichaam na een hartstilstand, hoe groter de kans op gunstige langetermijnresultaten,” aldus professor Maaret Castren, hoofdonderzoeker van de Europese studie naar het RhinoChill-systeem, van de afdeling spoedeisende geneeskunde van het Karolinska Institutet/Sodersjukhuset Hospital in Zweden. “Het gebruik van het intranasale RhinoChill-koelsysteem is geweldig nieuws voor slachtoffers van een hartstilstand. Hiermee kan zelfs vóór het herstel van de spontane circulatie worden gestart met koelen in combinatie met CPR.”

In december 2007 ontving het RhinoChill-systeem het CE-merk voor verkoop in de landen van de Europese Unie. In eerste instantie wordt het systeem gelanceerd in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Belgie, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Het RhinoChill-systeem is momenteel niet verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Over BeneChill, Inc.
BeneChill is een bedrijf in medische apparatuur gevestigd in San Diego in de Amerikaanse staat Californie. Het bedrijf ontwikkelt producten op het gebied van therapeutische hypothermie waarbij de nadruk ligt op snelle, niet-invasieve koeling voor gebruik in het veld. Volgens de Amerikaanse wet mag het RhinoChill-systeem uitsluitend worden gebruikt tijdens klinisch onderzoek. Meer informatie over BeneChill kunt u vinden op www.benechill.com.

Over Physio-Control, Inc.
Physio-Control, een volledige dochteronderneming van Medtronic, Inc., is gevestigd in Redmond in de Amerikaanse staat Washington. Meer dan 55 jaar geleden verrichtte het bedrijf baanbrekend werk op het gebied van de defibrillatietechnologie. Physio-Control is wereldwijd de meest toonaangevende ontwikkelaar van producten voor het monitoren of behandelen van patienten in medische noodsituaties. Wilt u meer weten over Physio-Control, ga dan naar www.physiocontrol.nl .

Over Medtronic

Medtronic, Inc. (www.google.com), met hoofdkantoor in het Amerikaanse Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, defibrillatoren, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren, enz.). Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen.

Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland.

Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor en een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingcentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en het verkoopkantoor van CoreValve in Tilburg.

Recente artikelen