CG-Raad schrijft brandbrief aan premier Rutte

Array

Chronisch zieken en gehandicapten worden onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen van dit kabinet. De kansen en mogelijkheden van deze groep worden hierdoor ernstig  beperkt. Dat schrijft de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad in een brandbrief aan premier Rutte.

De CG-Raad herinnert de premier eraan dat hij wil dat mensen zelf de verantwoordelijkheid voor hun leven nemen. Maar wat is het geval? Juist dit kabinet treft maatregelen die de kansen beperken van chronisch zieken en gehandicapten om gewoon mee te doen in de maatschappij.

Onderwijs
Een goed voorbeeld daarvan is de voorgenomen bezuiniging van 300 miljoen op het onderwijs aan kinderen met een beperking. Die zal er bijvoorbeeld toe leiden dat de kansen van deze groep op een goed diploma en een betaalde baan verder verslechteren.

Sociale werkvoorziening
Een ander voorbeeld zijn de twee miljard aan bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, Wajong en reïntegratievoorzieningen. Veel mensen met een beperking zullen hierdoor in inkomen achteruit gaan. En grote groepen dreigen in de bijstand te belanden. Zonder enig perspectief op een beter leven of betaald werk.

Zorg
Verder wijst de CG-Raad erop dat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg gevaar lopen. Door onder meer de korting op de PGB-tarieven en invoering van eigen betalingen voor de dagbesteding van lichamelijk gehandicapten. Daar komen dan nog een verhoging van het eigen risico en een aanstaande bezuiniging van 1,3 miljard op het basispakket van de zorgverzekering bij. En onlangs bleek uit onderzoek dat veel gemeenten bezig zijn om te bezuinigen op voorzieningen, bijvoorbeeld uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook dat zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Gelijke behandeling
Rutte wordt er op gewezen dat zijn kabinet ook nog geen aanstalten maakt om de rechtspositie van mensen met een beperking te verbeteren. Zo wacht het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een handicap nog steeds op bekrachtiging. Hierdoor loopt de participatie van mensen met een beperking vertraging op.
De CG-Raad vraagt premier Rutte om werkelijk premier van alle Nederlands te zijn. En ervoor te zorgen dat de mogelijkheden en kansen van deze groep Nederlanders verbeteren in plaats van achteruit gaan.

De brief van de CG-Raad aan premier Rutte

Bron: CG-raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen