Ziekenhuiszone Gezondheidspark Dordrecht is klaar

Het Gezondheidspark in Dordrecht bereikt in mei z’n tweede mijlpaal. Dan wordt met een open dag de zogeheten ziekenhuiszone officieel geopend. In november vorig jaar gebeurde dat al met de Sportboulevard. Het mega-bouwproject is nu voor twee-derde afgerond.
Zes jaar geleden begon de aanleg van het 250 miljoen euro kostende Gezondheidspark. Grootste investeerder in het park is het Albert Schweitzerziekenhuis. In de nieuwe behuizing is bijvoorbeeld ruimte gemaakt voor wat nu nog de locatie Amstelwijck heet. Binnen een jaar sluit het voormalig Refajaziekenhuis daarom de deuren. Op het Gezondheidspark wordt de zorg geconcentreerd.

Het concept van het Gezondheidspark is nu nog uniek voor Nederland, maar vindt binnenkort navolging in meer plaatsen, zoals Rotterdam. Het komt er op neer, dat ziekenhuiszorg direct fysiek gekoppeld wordt aan onder meer verpleegzorg, revalidatie en sportvoorzieningen. Daarvoor zijn nieuwe gebouwen neergezet rondom het ziekenhuis.

In de verschillende gebouwen van de ziekenhuiszone vindt men de GGD, een radiotherapiecentrum van het Erasmus MC, de spoedeisende hulp en huisartsenpost, poliklinieken en een hoog kantoorgebouw voor ondersteunend personeel. Achter de nieuwe entree van het ziekenhuis zit een ruime hal, met coffeecorner en restaurant. Daarboven een zalencentrum.

Direct gekoppeld aan het ziekenhuis bevindt zich ook het gebouw waarin Rivas en Het Parkhuis een vestiging geopend hebben. Deze verpleegzorginstellingen verzorgen een brugfunctie tussen het ziekenhuis en waar mensen uiteindelijk terecht komen. Gemiddeld verblijven patienten er drie maanden. Daarna gaan ze naar huis of naar een andere verpleeg- of zorginstelling.

Het ziekenhuis ondergaat de komende jaren ook nog stapsgewijs een interne renovatie. Aan de rand van het park, bij de Zuidendijk, komt een opvangvoorziening voor chronisch verslaafden. Aan de andere kant, bij de rotonde van de Overkampweg, werd eind 2005 een nieuw politiebureau geopend.

Bron: RTV Rijnmond & Gezondheidspark Dordrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen