ChristenUnie wil opheldering over medicijntesten in ontwikkelingslanden

De ChristenUnie is verontwaardigd over berichten dat farmaceutische bedrijven hun medicijnen `goedkoop’ laten testen door onderaannemers op proefpersonen in ontwikkelingslanden. Door de uitbesteding komt de kwaliteit van het klinisch onderzoek onder druk te staan. Ook is er groot gebrek aan onafhankelijk toezicht.

Dat blijkt uit het rapport “Putting Contract Research Organisations on the Radar” dat de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) woensdag publiceerde. Esmé Wiegman: “Het testen van medicijnen in lage lonen landen is misschien wel kostendrukkend, maar het is een kwetsbare bevolking die vaak arm, onverzekerd en analfabeet is. Bovendien is er een gebrek aan onafhankelijk toezicht. We hebben nu geen zicht op eventuele misstanden.” Wiegman wil de kwestie volgende week dinsdag bij het Vragenuur aan de orde stellen. “Ik wil van de minister weten of het toezicht verscherpt kan worden, bij voorkeur op Europees niveau.”

Op Europees niveau wil ChristenUnie-Europarlementarier Peter van Dalen de situatie op de agenda zetten. “Het Europees Medicijn Agentschap regelt de toelating van medicijnen tot de Europese markt. Er is weinig toezicht op geneesmiddelenonderzoek in derde landen. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zowel voor de proefpersonen als voor patienten die het medicijn gaan gebruiken. Ik ga de Europese Commissie vragen dit nader te onderzoeken. Het geschiedt momenteel op basis van goed vertrouwen en vrijwillige gedragscodes. Grote farmaceutische bedrijven beweren zelf dat de testen volgens ethische normen plaatsvinden, maar we horen veel verhalen dat de praktijk anders is. Dat zou onafhankelijk getoetst moeten worden.”

Esmé Wiegman Eurofractie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen