Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport start verkoop productieactiviteiten Nederlands Vaccin Instituut

In januari 2010 heeft de minister van VWS in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat het NVI een andere koers gaat varen. De publieke functies van het NVI zijn per 1 januari 2011 ondergebracht bij het RIVM. Het betreft de publieke taken met betrekking tot inkoop, opslag en distributie ten behoeve van de nationale vaccin voorziening in Nederland en de publieke vaccinonderzoek- en ontwikkeltaken. De derde taak van het NVI, de productie van vaccins in overheidshanden wordt beeindigd. De productiediensten en -faciliteiten van het NVI worden te koop aangeboden aan private partijen.

De productie van vaccins door het NVI heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld in de mondiale vaccinvoorziening. Vanuit het in Bilthoven gelegen NVI is door middel van de transfer van technologie en stammateriaal wereldwijd vaccinkennis aan publieke en private partijen overgedragen.
De productie-eenheid in Bilthoven beschikt over moderne faciliteiten voor de productie van biofarmaceutische producten zoals virale en bacteriele vaccins. In de volledig gevalideerde productieomgeving, die is gecertificeerd door farmaceutische inspectieautoriteiten, zijn in de loop der jaren verschillende vaccins geproduceerd.  

Het huidige pakket aan vaccinproductieactiviteiten bestaat uit de productie van: geïnactiveerd polio vaccin (IPV) als half- of eindproduct, BCG voor de nabehandeling van blaaskanker, het gecombineerde difterie-tetanus-polio (DTP) vaccin en tetanus toxoid (Ttox) vaccin voor vaccinatie van kinderen en volwassenen. Daarnaast worden productieactiviteiten voor derden uitgevoerd, die moeten voldoen aan de hoge eisen van Good Manufacturing Practices.

Op 15 februari 2011 gaat het verkooptraject van de productie van het NVI officieel van start. American Appraisal is als adviseur aangesteld om het Ministerie van VWS te ondersteunen bij de verkoop van de productieactiviteiten van het NVI. Alle geïnteresseerde partijen kunnen via American Appraisal tot 4 maart 2011 schriftelijk hun interesse kenbaar maken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen