Nieuw geneesmiddel remt groei tumoren vanuit de alvleesklier

Array

UMC Groningen
UMCG-oncologe Liesbeth de Vries was een van de onderzoekers naar een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van alvleesklierkanker. Zij ontdekten dat het middel de groei van vergevorderde neuro-endocriene tumoren van de alvleesklier de kans op overleving van de patienten zonder dat de tumoren groeien, doet toenemen. Niet eerder werd een onderzoek naar deze zeldzame ziekte op deze schaal uitgevoerd; 410 patienten uit 18 landen en 82 behandelcentra namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn deze week in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift de New England Journal of Medicine gepubliceerd.

Deze vorm van alvleesklierkanker is een relatief zeldzame ziekte, die per jaar bij zo’n 1.700 mensen wordt vastgesteld. Voor de behandeling van deze zeldzame ziekte is veel specifieke kennis nodig, patienten worden daarom vaak in een aparte, gespecialiseerde centra behandeld. In deze studie is voor de behandeling een doelgerichte therapie gegeven, gericht op een specifieke tumoreigenschap.

Alleen patienten bij wie de tumor het voorafgaande jaar nog groeide, mochten aan het onderzoek deelnemen. De helft van de patienten kreeg het medicijn, de andere helft een placebo, beide in combinatie met een verder zo goed mogelijk ondersteunende zorg. Als bij regelmatige controle bleek dat de behandeling geen effect had, konden patienten die het placebo kregen alsnog het medicijn krijgen. Een vergelijking van de resultaten liet vervolgens zien dat het geneesmiddel zorgde voor een verdubbeling van de overleving zonder tumorgroei. Daarom is het een goede aanvulling kan zijn op bestaande behandelmethoden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen