Verpleegkundig specialist krijgt meer bevoegdheden

Array

Vroeger had je gewoon ‘de verpleegkundige’. Maar zo eenvoudig is het allemaal niet meer. Tegenwoordig heb je ook verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en physician assistants. Wen er maar vast aan, want ze nemen steeds meer taken van de (huis)arts over.

Minister Schippers heeft in Wet BIG laten opnemen dat verpleegkundig specialisten voortaan meer handelingen zelfstandig mogen uitvoeren. Verpleegkundig specialisten zijn hoogopgeleide verpleegkundigen die in een bepaald gebied gespecialiseerd zijn, zoals acute of chronische zorg. Zij mogen onder meer injecties toedienen, receptgeneesmiddelen voorschrijven en puncties verrichten.

Daarnaast mag ook een drietal groepen gespecialiseerd verpleegkundigen – verpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in bijvoorbeeld hartbewaking, spoedeisende hulp of als anesthesie-assistent – medicatie voorschrijven. Het gaat hierbij om long-, oncologie-, en diabetesverpleegkundigen.

Ook de ‘physician assistant’ (PA) krijgt meer bevoegdheden. De ‘physician assistent’, is opgeleid aan een HBO masteropleiding en neemt een aantal routinematige taken van artsen en medisch specialisten over, zodat die zich kunnen concentreren op de meer complexe taken. Enkele taken die een PA zelfstandig mag uitvoeren zijn het verrichten van endoscopieen, catheterisaties, het geven van injecties en het voorschrijven van receptgeneesmiddelen.

Bron: Nursing

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen