ADHD is geen modeziekte maar duidelijk te diagnostiseren

0
587

De diagnose ADHD kan duidelijk worden vastgesteld en is dan ook zeker geen hype.  ADHD blijkt een sterk erfelijk bepaalde aandoening te zijn die begint in de kindertijd en die levenslang klachten en disfunctioneren kan veroorzaken. Kinderen en volwassenen met ADHD presteren onder hun intellectuele niveau, hebben leer-, werk- en relatieproblemen, worden vaker ontslagen, hebben meer ongelukken en een slechtere gezondheid. ADHD is zelfs een chronische invaliderende handicap waarvoor medicatie vereist is, en niet de mode ziekte. Hulpverleners wordt verweten dat zij kinderen met ADHD uit gemakzucht pillen voorschrijven.

Bijna driekwart (72 procent) van de volwassenen met ADHD in hun kindertijd heeft deze stoornis nog steeds. Volwassenen met ADHD hebben veel problemen bij het dagelijks functioneren. Ook hebben zij vaker last van psychische stoornissen dan mensen zonder ADHD. Volwassenen met ADHD hebben 5 keer vaker depressie, 9 keer vaker paniekstoornis en 10 keer vaker een drugsstoornis dan mensen zonder ADHD. Ze hebben ook meer problemen in hun werk of bij andere bezigheden. Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar de psychische gezondheid van Nederlanders. In het onderzoek zijn mensen met ADHD en mensen zonder ADHD met elkaar vergeleken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts een kwart van de volwassenen met ADHD wordt behandeld voor hun problemen.

Verder gaat ADHD bij minstens tweederde van de patienten gepaard met andere psychiatrische aandoeningen als dyslexie, gedragsstoornissen, depressie, angst, verslaving en slaapproblemen. Ook antisociale persoonlijkheidsstoornissen gaan vaak samen met andere psychische stoornissen, vooral verslaving aan alcohol of drugs.

ADHD komt bij 5% van de kinderen voor en bij 3 tot 4% van de volwassenen. In de eerste helft van 2009 kregen 75.000 kinderen en 38.000 volwassenen ADHD-medicatie voorgeschreven. Zo`n 200.000 kinderen hebben ADHD, waarvan 37,5% medicatie krijgt.

De studie toont het belang aan van meer aandacht van de algemene en geestelijke gezondheidszorg voor ADHD in de volwassenheid. Gestreefd moet worden naar verbetering van herkenning van de problematiek en vroegtijdige behandeling.

Bron: Medisch Contact en Trimbos Instituut