ADHD is geen modeziekte maar duidelijk te diagnostiseren

Array

De diagnose ADHD kan duidelijk worden vastgesteld en is dan ook zeker geen hype.  ADHD blijkt een sterk erfelijk bepaalde aandoening te zijn die begint in de kindertijd en die levenslang klachten en disfunctioneren kan veroorzaken. Kinderen en volwassenen met ADHD presteren onder hun intellectuele niveau, hebben leer-, werk- en relatieproblemen, worden vaker ontslagen, hebben meer ongelukken en een slechtere gezondheid. ADHD is zelfs een chronische invaliderende handicap waarvoor medicatie vereist is, en niet de mode ziekte. Hulpverleners wordt verweten dat zij kinderen met ADHD uit gemakzucht pillen voorschrijven.

Bijna driekwart (72 procent) van de volwassenen met ADHD in hun kindertijd heeft deze stoornis nog steeds. Volwassenen met ADHD hebben veel problemen bij het dagelijks functioneren. Ook hebben zij vaker last van psychische stoornissen dan mensen zonder ADHD. Volwassenen met ADHD hebben 5 keer vaker depressie, 9 keer vaker paniekstoornis en 10 keer vaker een drugsstoornis dan mensen zonder ADHD. Ze hebben ook meer problemen in hun werk of bij andere bezigheden. Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar de psychische gezondheid van Nederlanders. In het onderzoek zijn mensen met ADHD en mensen zonder ADHD met elkaar vergeleken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts een kwart van de volwassenen met ADHD wordt behandeld voor hun problemen.

Verder gaat ADHD bij minstens tweederde van de patienten gepaard met andere psychiatrische aandoeningen als dyslexie, gedragsstoornissen, depressie, angst, verslaving en slaapproblemen. Ook antisociale persoonlijkheidsstoornissen gaan vaak samen met andere psychische stoornissen, vooral verslaving aan alcohol of drugs.

ADHD komt bij 5% van de kinderen voor en bij 3 tot 4% van de volwassenen. In de eerste helft van 2009 kregen 75.000 kinderen en 38.000 volwassenen ADHD-medicatie voorgeschreven. Zo`n 200.000 kinderen hebben ADHD, waarvan 37,5% medicatie krijgt.

De studie toont het belang aan van meer aandacht van de algemene en geestelijke gezondheidszorg voor ADHD in de volwassenheid. Gestreefd moet worden naar verbetering van herkenning van de problematiek en vroegtijdige behandeling.

Bron: Medisch Contact en Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen