Crisisbeheersing zichtbaar in dagelijks leven

Van 8 tot en met 11 februari vond in Londen een Julius Masterclass plaats over onder meer grootschalige spoedzorg in tijden van crisis. Aan dit onderwijs namen 25 leidinggevenden uit de spoedzorg deel.  Leidinggevend Julius medewerker dr. Leontien Sturms begeleidde de groep. Zij schreef het volgende bericht.

Op de BBC is momenteel te zien dat de ‘inquiry ‘ over de bomaanslagen op 7 juli in 2005 in Londen volop bezig is. Issues zoals een slechte communicatie komen naar voren en worden bediscussieerd. In de underground zijn de prullenbakken definitief verwijderd. De Londense ziekenhuizen hebben als reactie op de bombings hun ZIROPs aangepast.

Tijdens de site visits van de hierboven genoemde masterclass in Londen zagen de deelnemers ondernomen acties. Zo was in het University College NHS Trust in de gangen op borden de routes voor T1-T2-T3 slachtoffers te zien. Een senior verpleegkundige vertelde over de ervaringen en over de aanslag op 7/7 waar zij en haar collega’s tot lang na het incident last van hadden. In het St Georges NHS Trust, een van de vier traumacentra in Londen, zagen de deelnemers een ‘incident planning’ dvd voor nieuwe medewerkers. Deze bevat concrete aanwijzingen: kom alleen naar het ziekenhuis als je gebeld wordt, waar moet je je melden, welke ingangen worden gesloten, hoe worden zoveel mogelijk bedden vrijgemaakt (patienten worden versneld ontslagen en electieve zorg wordt afgezegd)

De DVD is ontwikkeld onder supervisie van Hazel Gleed (Emergency planning and Liaison Officer). Zij vertelde de deelnemers over oefeningen in het ziekenhuis en op straat. Op straat heeft de politie de regie. Hazel Gleed komt dit najaar naar Nederland om op vrijdag 16 september het elfde nationale spoedzorgcongres te vertellen over crisisbeheersing ten tijde van grootschalige incidenten. Zij zal ook ingaan op uitdagingen zoals de zware sneeuwval deze winter (personeel had moeite het ziekenhuis te bereiken) en de overstromingen. Zij zal ook praten over de effecten van de regionalisatie van de traumazorg in Londen in vier traumacentra. Wilt u naar dit congres? Noteer dan alvast de datum van vrijdag 16 september. De inschrijving gaat open in de maand mei.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen