IQ Therapeutics start klinische studie met antilichaam tegen miltvuur (antrax)

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf IQ Therapeutics is begonnen met de klinische evaluatie van haar miltvuurmedicijn IQ-DAA, een combinatie van twee volledig humane antilichamen gericht tegen het miltvuur toxine. De eerste studie richt zich op bevestiging van de veiligheid van het product en is een vervolg op eerdere preklinische veiligheidsstudies.

IQ-DAA is ontwikkeld door IQ Therapeutics voor de behandeling van miltvuur (antrax) besmetting en met name voor de dodelijke geïnhaleerde vorm van deze infectie. Eerdere studies hebben aangetoond dat IQ-DAA uiterst effectief werkt in een proefdierenmodel, zelfs wanneer na de infectie de eerste symptomen al zichtbaar zijn. De enige goedgekeurde behandeling op dit moment, antibiotica, werkt onvoldoende wanneer deze pas wordt gestart als de eerste symptomen verschijnen. Hier kan IQ-DAA een levensreddende oplossing zijn. De hoge effectiviteit dankt IQ-DAA aan het feit dat twee verschillende antilichamen zich richten tegen twee componenten van het dodelijke miltvuurtoxine. Hierdoor wordt het toxine zeer effectief onschadelijk gemaakt.

“IQ Therapeutics is blij met de start van deze klinische studie. Het zal zeer waardevolle informatie opleveren over het veilig gebruik van dit medicijn en een betere indicatie geven voor de benodigde dosering voor mensen,” aldus Roland Lageveen, directeur van IQ Therapeutics. “Het bevestigt de toewijding van het ontwikkelingsteam en de significante voortgang van de ontwikkeling van antilichamen door IQ Therapeutics. IQ-DAA heeft zeker de potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan het redden van mensenlevens.”

De eerste klinische studie richt zich op de veiligheid van IQNLF, één van de twee werkzame componenten in IQ-DAA. De studie is dubbel blind opgezet, in combinatie met een placebo, en wordt uitgevoerd door QPS Netherlands BV in Groningen. Het tweede actieve bestandsdeel, IQNPA, zal in een later stadium op een vergelijkbare manier getest worden.

Miltvuur

Miltvuur is een acute infectieziekte die veroorzaakt wordt door de sporenvormende bacterie Bacillus anthracis. Deze bacterie komt op vele plaatsen in de natuur voor en infectie kan leiden tot ernstige ontstekingen. Wanneer de sporen van de bacterie worden ingeademd, inhalatiemiltvuur, is de infectie vaak dodelijk indien dit niet adequaat wordt behandeld. De sporen ontkiemen tot bacterien die het toxine uitscheiden en dit toxine geeft aanleiding tot ernstige ziekte en uiteindelijk de dood. Inhalatiemiltvuur is bekend van de ‘poederbrieven’, waarbij miltvuursporen per brief worden verstuurd en onder andere in 2001 in de VS tot meerdere sterfgevallen hebben geleid.

IQ Therapeutics

IQ Therapeutics BV is een bedrijf in Groningen dat gespecialiseerd is in menselijke antilichaamtechnologie. Het is IQ Therapeutics’ doel om met haar antilichamen onmiddellijke immuniteit (Instant Immunity™) te bieden tegen infectieziekten, bij kanker, en in de context van biologische dreigingen. Het bedrijf maakt gebruik van haar Cloning the Human Response™-technologie om volledig menselijke antilichamen van geïmmuniseerde of gevaccineerde donoren te ontwikkelen voor de preventie en behandeling van infectieziekten en kanker. IQ Therapeutics is een spin-off van het biowetenschappelijk bedrijf IQ Corporation BV. DSM is een strategische partner middels een investering en levert de productie capaciteit voor de antilichamen.

Zie www.iqtherapeutics.nl voor meer informatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen