Inspectie bezorgd over medicijndoden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich zorgen over een verkeerd gebruik van geneesmiddelen met honderden vermijdbare doden per jaar. Medicatieoverdracht is daarom speerpunt in het werkplan van de Inspectie. Verkeerd gebruik van geneesmiddelen leidt in Nederland ieder jaar tot honderden vermijdbare sterfgevallen.

Belangrijk onderdeel van het werkplan 2011 van de Inspectie is verbetering van de overdracht van gegevens over medicijngebruik, bijvoorbeeld als iemand verhuist van ziekenhuis naar verpleeghuis. Een ander punt van aandacht is het combinatie van geneesmiddelen die een patient gebruikt en het gebruik van geneesmiddelen voor een ander doel dan waarvoor ze zijn ontwikkeld, het zogeheten off label-gebruik.
“Als samenleving investeren we heel veel in het goed krijgen van een geneesmiddel voordat het op de markt komt. Maar als het geneesmiddel eenmaal wordt toegepast, gaan er in het dagelijks gebruik veel dingen mis. Dat vind ik zorgelijk”, zegt hoofinspecteur Josee Hansen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vraaggesprek met het blad Nefarma&.

Hansen geeft niet één partij de schuld van de problematiek, maar wijst juist op de keten van zorg als totaliteit. “De vraag is wie eigenaar is van het probleem dat geneesmiddelen in de praktijk niet goed worden gebruikt. Je kunt niet wijzen naar de fabrikanten, de apothekers of de artsen. Al die partijen zijn deel van een keten. Maar ze zouden zich wel zorgen moeten maken. Als je weet dat een fors deel van de mensen de bijsluiter niet leest en dat er veel off label-gebruik is, kun je niet volstaan door te zeggen ‘ik heb mijn werk gedaan toen ik het medicijn op de markt bracht’.”

Lees het gehele interview in Nefarma& van februari 2011.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen