In USA komt heropname vaak voor

Array

Op 21 februari (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’) stond op deze site  een bericht met als kop ‘Rehospitalisatiegraad is een kwaliteitsindicator voor ketenzorg’. Ik vraag daarin lezers om cijfers te leveren over het heropname-percentage in hun ziekenhuis. Inmiddels heb ik wel de gegevens gevonden over Amerikaanse 65-plussers, die allen verplicht verzekerd zijn bij het Medicare program.

Twintig procent (19,6%) van hen wordt binnen dertig dagen opnieuw opgenomen en 34% binnen negentig dagen. Zeventig procent van de groep met een heropname voor een chirurgische ingreep keert terug voor een opname vanwege een opname-indicatie van een internist. De helft van de patienten die wordt heropgenomen  binnen dertig dagen heeft geen huisarts gezien in de tussentijd. Tien procent van de heropnamen was een geplande en de overige waren acuut.

Al deze gegevens staan vermeld in het volgende artikel: Jencks SF, e.a., Rehospitalizations among patients in the Medicare Fee-for-service program, New England Journal of Medicine, (360), 2009, pp 1418-28. Ik ben nog steeds op zoek naar vergelijkbare Nederlandse ziekenhuisdata en naar regio’s, die de rehospitalisatiegraad als kwaliteitsindicator voor ketenzorg gebruiken. Kunt u mij helpen? Stuur dan een mail naar [email protected].  Op ons congres over ketenzorg en chronische zorg op vrijdag 1 juli komt de rehospitalisatiegraad aan de orde. Noteert u alvast deze datum?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen