ResearchGate “Facebook voor Wetenschappers & Onderzoekers“

Array

Wetenschap is overal in het dagelijks leven en DE drijvende kracht achter de wereld economie. Tegenwoordig gaat alle communicatie via de bestaande media, radio, tv, internet en de nieuwe nieuws sensatie social networks. Met als grote voorbeeld Facebook. Nu de invloed van social networks zowel prive als zakelijk steeds groter wordt zien we overal sociale netwerk platforms onstaan.

Maar er zijn ook groepen mensen die zich niet kunnen vinden in deze grote en algemene netwerken. Een van die groepen zijn de wetenschappers en onderzoekers, zij hebben behoefte aan een platfrom waar zij kunnen overleggen met collega wetenschappers & onderzoekers en een plaats waar zij relevante artikelen kunnen vinden. Zie daar het bestaansrecht van ResearchGate.

ResearchGate is opgestart in 2008 als veel belevonde Web 2.0 online gebasseerd platform voor wetenschappers.   Op dit moment heeft het platform al meer dan 800.000 geregristreerde gebruikers over de hele wereld en dat is na pas 2 en een half jaar. Een alarmerend aantal voor de concurenten en een  aanmoediging voor  de oprichters.

ResearchGate was opgericht in 2008 door Dr. Ijad Madisch, een award-winnende wetenschapper die zijn M.D. an Ph.D. verdiende aan de Medische Universiteit Hannover, Duitsland en op het moment onderzoek doet aan de Harvard Medische Universiteit.  Sören Hofmayer, die zijn M.D verdiende aan the Medische Universiteit Hannover. En Horst Fickenscher, een computer wetenschapper die zijn graad haalde aan de universiteit van Passau, Duitsland. De achtergrond van de oprichters helpt hun bij het herkennen van de gespecialiseerde behoeften als onderzoeker en wetenschapper en volgens Dr. Madisch is de website gebouwd om te voldoen aan deze behoeften.

Voldoen aan de Communicatie en samenwerking van de wetenschappelijke gemeenschap

Het  onderzoeks platform heeft op het moment metadata rond de 35 miljoen artikelen en publicaties en tienduizenden complete teksten, gericht op de wetenschap maar open voor alle disciplines. Op de eerste en belangrijkste plaats is het een social netwerk platform. Waar onderzoekers een persoonlijk profiel aanmaken, groepen vormen, op de hoogte worden gesteld over conferenties, zelf documenten en artikelen kunnen plaatsen en netwerken met anderen.

Op de tweede plaats is er op ResearchGATE ook een vacaturebank te vinden, voor wetenschapelijk en onderzoek gerelateerde banen voor hoger opgeleidde(PhD’s).

Het is duidelijk dat er veel potentieel in ResearchGate zit, dit is wel af te leiden uit de meer dan 800.000 gebruikers na nog maar twee en een half jaar. De grote en groei snelheid van het aantal gebruikers is niet eens het belangrijkste. Een nog groter potentieel is dat een groot gedeelte van de gebruikers vooraanstaande advieseurs en besluitvormers zijn. Het is aan ResearchGate om deze hoge kwaliteit vast te houden en te blijven aantrekken.

Recente artikelen