Genomineerde zorginnovaties Brainport Health Innovation Award 2011 bekend

Array

Een levende hartklep, een sensor voor een optimaal gebruik van incontinentieverband en een set therapeutische computergames zijn genomineerd voor de Brainport Health Innovation Award (BHI Award) 2011. Op 17 maart 2011 maakt een jury (o.l.v. Cees Rein v.d. Hoogenband) bekend welk innovatief zorgidee de award en de bijbehorende prijs van € 5.000 euro verdient. De uitreiking vindt plaats in het Evoluon te Eindhoven, tijdens het congres ‘Zorg en innovatie, een noodzakelijke combinatie’,  georganiseerd door Robuust, UMC Utrecht en Brainport Health Innovation. De prijs wordt uitgereikt door Pieter v.d. Hoogenband.

Het congres draait geheel om hoe innovaties in de zorg het werk van professionals en het leven van patienten kunnen verbeteren. De Brainport Health Innovation Award beloont innovatieve ideeen, producten of werkwijzen in de zorg. Uit de 25 inzendingen voor de vierde editie van de BHI Award nomineerde de jury drie bedrijven.

1.     Qtis BV ontwikkelde een levende hartklep, gemaakt van lichaamseigen weefsel dat meegroeit met de patient. Dit betekent dat er slechts één operatie plaats hoeft te vinden en dat het slikken van antistollingsmiddelen niet nodig is.

2.     Salusion BV heeft een wegwerpbare sensorsticker gecreeerd die de mate van verzadiging van incontinentieverband aangeeft. Dit geeft de patient meer comfort,  het personeel minder zorglast en er  is minder arbeidstijd nodig.

3.     SilverFit BV  brengt met het gelijknamige product ‘SilverFit’ virtual therapy; computergames met oefeningen die exact worden afgestemd op de conditie en beweeglijkheid van de oudere die de oefeningen uitvoert. De set therapeutische games is ontwikkeld op basis van bewegingen die het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie voorschrijft.

Vorig jaar werd de BHI Award toegekend aan NEMO Healthcare, voor de TOCO-patch, een monitoringinnovatie voor een comfortabele en veilige bevalling. Algemeen directeur Bas Lemmens zit dit jaar in de jury.  “Door het winnen van de BHI Award nam de bekendheid van NEMO Healthcare in Brainport sterk toe. We hebben gebruik kunnen maken van de kracht en het netwerk van Brainport. Voor starters is een dergelijke goede kruiwagen van zeer groot belang, dit wordt vaak onderschat. Ik verwacht dat de BHI Award dit jaar wederom een innovatief bedrijf juist dat steuntje in de rug geeft om de innovatie onder de aandacht te brengen van het grotere publiek en het product te lanceren. De BHI Award draagt bij aan het creeren van een kenniseconomie waarin innovatie de sleutel is tot succes”, stelt Lemmens.
De Brainport Health Innovation Award staat open voor alle – grote en kleine – zorginstellingen, bedrijven, kennisinstellingen, patientenorganisaties en overheidsinstellingen die zich bezighouden met zorginnovatie. De zorgsector kent tal van ontwikkelingen: kosten stijgen, de hulpvraag neemt toe en er is steeds minder personeel beschikbaar. Deze tendens vraagt om innovatieve en toekomstbestendige oplossingen waarbij de patient/client centraal staat. Met de BHI Award wil Brainport technologische zorginnovatie stimuleren om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden.

Bron: Brainport Development N.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen