Huisartsen ontvangen brief H1N1-onderzoek van RIVM

0
619

Deze week hebben een paar honderd huisartsen een brief van het RIVM ontvangen. In deze brief werden zij gevraagd om medische gegevens aan te leveren van kinderen waarvan de moeder zwanger was tijdens de H1N1-vaccinatiecampagne. De moeders hebben voor deze gegevensverstrekking gerichte toestemming verleend. De benaderde huisartsen mogen de gevraagde gegevens dus verstrekken. Het toesturen van het complete medisch dossier van het kind is niet gewenst.

In totaal hebben 1.900 ouders hun medewerking verleend aan het RIVM-onderzoek waarin vrouwen die een H1N1-vaccinatie hebben gekregen, worden vergeleken met zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn. Hiervan hebben er 1.672 toestemming gegeven om bij de huisarts informatie op te vragen. Het onderzoek kijkt naar het verloop van de zwangerschap, geboorte en de ontwikkeling van het kind in het eerste levensjaar.
Geen compleet dossier
De eerste betrokken huisartsen hebben nu dat verzoek ontvangen van het RIVM. In dat verzoek staat dat de huisarts ook het complete medische dossier kan toesturen. We hebben de toestemmingsverklaring van de ouders laten checken door de KNMG. Deze is correct maar geeft geen toestemming voor het toesturen van het complete dossier, maar slechts voor het verstrekken van relevante informatie.

Het RIVM heeft toegezegd de betreffende passage aan te passen in de brief die nog verstuurd moet worden aan de overige huisartsen.

Bron: LHV