Huisartsen ontvangen brief H1N1-onderzoek van RIVM

Array

Deze week hebben een paar honderd huisartsen een brief van het RIVM ontvangen. In deze brief werden zij gevraagd om medische gegevens aan te leveren van kinderen waarvan de moeder zwanger was tijdens de H1N1-vaccinatiecampagne. De moeders hebben voor deze gegevensverstrekking gerichte toestemming verleend. De benaderde huisartsen mogen de gevraagde gegevens dus verstrekken. Het toesturen van het complete medisch dossier van het kind is niet gewenst.

In totaal hebben 1.900 ouders hun medewerking verleend aan het RIVM-onderzoek waarin vrouwen die een H1N1-vaccinatie hebben gekregen, worden vergeleken met zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn. Hiervan hebben er 1.672 toestemming gegeven om bij de huisarts informatie op te vragen. Het onderzoek kijkt naar het verloop van de zwangerschap, geboorte en de ontwikkeling van het kind in het eerste levensjaar.
Geen compleet dossier
De eerste betrokken huisartsen hebben nu dat verzoek ontvangen van het RIVM. In dat verzoek staat dat de huisarts ook het complete medische dossier kan toesturen. We hebben de toestemmingsverklaring van de ouders laten checken door de KNMG. Deze is correct maar geeft geen toestemming voor het toesturen van het complete dossier, maar slechts voor het verstrekken van relevante informatie.

Het RIVM heeft toegezegd de betreffende passage aan te passen in de brief die nog verstuurd moet worden aan de overige huisartsen.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen