Zorg aanpassen op waardig levenseinde

Array

Bregje Onwuteaka-Philipsen, werkzaam bij de afdeling sociale geneeskunde en het EMGO+ instituut in Amsterdam, is op 1 april 2010 benoemd tot hoogleraar Levenseindeonderzoek aan VU medisch centrum. Op vrijdag 4 maart spreekt zij haar oratie uit.

Bregje Onwuteaka-Philipsen (1967) is sinds 1993 verbonden aan het EMGO+ instituut. Zij is ondermeer betrokken bij de vijfjaarlijkse onderzoeken naar praktijk en regulering van euthanasie en andere medische beslissingen rond het levenseinde.
Bij het EMGO+ instituut is zij programmaleider van het onderzoeksprogramma ‘Quality of Care’ en zij is voorzitter van de onderzoekslijn ´public health at the end of life´ bij de afdeling sociale geneeskunde. Dit onderzoek valt onder de paraplu van het expertise-centrum palliatieve zorg van VUmc.
In 2008 heeft ze een NWO/VICI subsidie gekregen voor de opzet van het onderzoeksprogramma ’the patient perspective in end-of-life care: personal dignity, preferences and participation’. Dit programma maakt een belangrijk deel uit van het onderzoek in het kader van haar leerstoel.

Haar oratie heeft als titel ‘Levenseindeonderzoek. Over het streven naar een waardig levenseinde’. In deze rede wordt onder meer betoogd dat het uiteindelijke onderwerp van levenseindeonderzoek het streven naar een waardig levenseinde is. Daarbij is het belangrijk te weten wat bij mensen van invloed is op ervaren waardigheid en hoe de zorg hierop aangepast kan worden.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen