Achmea wil vanaf 1 januari 2012 alleen nog ingrepen vergoeden die voeldoen aan kwaliteitsnormen

Array

Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, heeft vastgesteld welke ziekenhuizen voldoen aan de kwaliteitsnormen die gesteld zijn om ingewikkelde operaties te mogen uitvoeren. Van alle  ziekenhuizen voldoen er 47 niet aan de nieuwe normen voor een of meer operaties. Achmea vindt het belangrijk dat de medische wereld voor complexe zorg kwaliteitsnormen vaststelt. Dat is gebeurd op 31 januari 2011 voor negen operaties. Achmea baseert zich op de kwaliteitseisen die de chirurgen zelf opgesteld hebben. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde kwam onlangs naar buiten met kwaliteitsvoorwaarden voor een aantal ingewikkelde operaties, inclusief een minimum aantal operaties dat een ziekenhuis per jaar moet doen. De chirurgen hebben tot nu toe kwaliteitsnormen ontwikkeld voor zeven complexe operaties: borstkanker, darmkanker, blaaskanker, slokdarmkanker, longkanker, uitzaaiingen in de lever en verwijde buikaorta.

In de maand februari heeft Achmea  met alle ziekenhuizen contact gehad over deze eerste normen die zijn vastgesteld. 

Ziekenhuizen moeten per 1 januari 2012 aan de kwaliteitsnormen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde voldoen. Met ziekenhuizen die (nog) niet aan de normen voldoen en de omliggende ziekenhuizen gaan we de komende maanden bespreken welke mogelijkheden er zijn om de zorg te herschikken door samenwerkingsverbanden of het niet meer uitvoeren van deze behandeling per 1 januari 2012. Daarbij houden we zo veel mogelijk rekening  met regionale spreiding.

De verzekeraar wil vanaf 1 januari 2012 alleen nog ingrepen vergoeden in ziekenhuizen die volgens deze normen werken. Volgens Achmea voldoen vrijwel alle ziekenhuizen aan de nieuwe normen voor borst- en darmkankeroperaties. Deze veel voorkomende ingrepen worden ook in alle ziekenhuizen gedaan. Naarmate de ingreep specialistischer is, voldoen minder ziekenhuizen aan de norm.

Bron: Achmea & NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen