Farma en biotech moeten krachten bundelen

Kleinere biotechbedrijven en de grote farmaceutische concerns hebben elkaar nodig om de innovatiekracht in de Nederlandse biofarma te vergroten. Nefarma-directeur Michel Dutrée zegt dat in een filmpje waarin hij terugblikt op farmajaar 2010.

Het video-interview is opgenomen in het bioscience park in Leiden, onder meer in de labs van biotechbedrijven Prosensa en to-BBB. Het maakt deel uit van het digitale jaarverslag over 2010. Net als vorig jaar heeft het jaaroverzicht de vorm gekregen van een internetsite, waarop themagewijs de belangrijkste ontwikkelingen voor de farmaceutische sector aan bod komen zoals de aangekondigde reorganisaties bij twee grote farmaceutische onderzoekscentra, in Oss (MSD/Organon) en Weesp (Abbott/Solvay). “Deze gebeurtenissen vereisen een herpositionering van wat Nederland nu precies wil met z’n farma”, reageert Dutrée in een interview. Hij toont zich tevreden met de toewijzing van het predikaat ‘topgebied’ aan lifesciences-sector door het kabinet-Rutte.

Volgens de Nefarma-directeur zien internationale farmabedrijven Nederland als een prachtig land voor onderzoek en ontwikkeling. “We zijn nauwelijks groter dan de Boston Area in de Verenigde Staten en qua dynamiek doen we daar ook niet voor onder. Op een paarhonderd vierkante kilometer hebben we universiteiten, ziekenhuizen en top-of-the-bill-onderzoek bij elkaar.”

Probleem is dat we tegelijkertijd bekend staan als het land der versnippering, vervolgt Dutrée. “Ik zie het als opdracht van Nefarma om de belangen van grote en kleine spelers in dit veld te stroomlijnen, zodat we zoveel mogelijk met één mond naar de politiek gaan. Dat is vele malen krachtiger.”

Bekijk het hele filmpje op de jaarverslagwebsite van Nefarma.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen