Gadoliniumhoudende contrastmiddelen en risico op nefrogene systemische fibrose

Array

Gadolinium-bevattende contrastmiddelen (GdCA’s) zijn in verband gebracht met nefrogene systemische fibrose (NSF), een zeldzaam, ernstig en levensbedreigend syndroom met fibrose van huid, gewrichten en inwendige organen bij patienten met ernstige nierfunctieproblemen. GdCA’s zijn ingedeeld in drie risicocategorieen en er zijn aanbevelingen gedaan om het risico op NSF bij het gebruik van GdCA’s tot een minimum te beperken. De nieuwe aanbevelingen betreffen screening van de nierfunctie, gebruik bij nierfunctiestoornissen en rondom levertransplantatie, gebruik bij neonaten en zuigelingen, bij borstvoeding en zwangerschap, en vastlegging in het dossier.
Dit concludeert het Europese wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP), waarin het CBG is vertegenwoordigd, op basis van alle nu beschikbare informatie. De wetenschappelijke productinformatie (SPC) voor de GdCA’s Optimark en Ablavar (voorheen Vasovist) is inmiddels aangepast. Voor deze beide middelen is een brief, een ‘Direct Healthcare Professional Communication (DHPC)’, verstuurd naar alle zorgverleners.

Gadoliniumbevattende contrastmiddelen – gadoversetamide, gadodiamide, gadopentetaatdimeglumine, gadobeenzuur, gadofosveset, gadoxetinezuur, gadoteridol, gadobutrol en gadoteerzuur – zijn intraveneuze middelen bedoeld voor contrastversterking bij magnetische kernspinresonantie (MRI) en bij magnetische resonantieangiografie (MRA). GdCA’s zijn beschikbaar voor de verschillende typen MR-scan, inclusief lever-, hersenen- en ‘whole body’-scan.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen