OLVG onderzoekt gevolgen hartscan op tweede generatie pacemakers

Array

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) begon deze maand met een onderzoek naar de gevolgen van een hartscan op de zogenoemde tweede generatie MRI-veilige pacemaker. Doel van het onderzoek is de veiligheid te vergroten van een MRI-scan bij dragers van deze pacemakers.

Het probleem bij traditionele pacemakers is dat de sterke magnetische en elektrische velden van de MRI-scanner storingen kunnen opleveren, met kans op ernstige schade aan het hart. Twee jaar geleden nam het OLVG deel aan een van de eerste internationale studies naar de eerste generatie MRI-veilige pacemakers. Hierbij werden andere lichaamsdelen door de MRI gescand maar niet het hart. Daarbij traden geen belangrijke complicaties op.
De tweede generatie MRI-veilige pacemaker van leverancier Medtronic is goedgekeurd voor MRI-scans waarbij de scanning op een bepaalde afstand van het hart wordt gedaan zoals het hoofd, onderbuik en de benen. Het OLVG onderzoekt nu in samenwerking met de leverancier en een aantal andere Europese hartcentra wat er met deze pacemaker gebeurt als er een MRI-scan van het hart wordt gemaakt.

Het onderzoek bij de afdeling Cardiologie ging van start door bij een aantal hartpatienten een MRI-veilige pacemaker in te brengen. Door het hart eenmalig in een MRI te scannen, kan het OLVG het effect hiervan op de pacemaker monitoren. De resultaten van het onderzoek worden eind 2012 verwacht. Bij positieve uitkomsten van dit onderzoek gaat het OLVG in de toekomst uitsluitend MRI-scan-veilige pacemakers plaatsen. Op die manier kunnen patienten met een pacemaker altijd veilig een MRI-scan ondergaan.

MRI-scans zijn onmisbaar bij het opsporen van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen en worden steeds vaker toegepast. Naar schatting 50 tot 75% van de patienten met een pacemaker of implanteerbare defibrillator (ICD) heeft vroeg of laat een indicatie om een MRI-scan te ondergaan. Met de oude pacemakers werd dat echter niet aanbevolen. Het merendeel van de patienten met een pacemaker is ouder dan 65 jaar. De kans op een MRI-scan is dan dubbel zo groot.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen