EVC blijkt onvoldoende te werken in de praktijk

Array

Werknemers en werkgevers luiden de noodklok
Sociale partners in de zorg- en welzijnssector hebben in een brief aan minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart van OCW de noodklok geluid over de EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties). De manier waarop het Ervaringscertificaat op dit moment uitpakt voor werknemers en voor de branche is volgens de ondertekenende organisaties te beperkt. De organisaties vragen de minister in een Manifest in te grijpen en ervoor te zorgen dat opgedane ervaring verzilverd wordt in een in het beroepsonderwijs erkend diploma of (deel)-certificaat.Voor de sectoren zorg en welzijn en voor de individuele deelnemers is het van groot belang dat dit goed wordt geregeld. Voorop moet staan dat met EVC wordt aangetoond wat werknemers kunnen. De ervaring moet verzilverd kunnen worden in een erkend diploma. Een erkend diploma maakt het mogelijk dat werknemers ook wanneer het nodig is, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, makkelijk nieuw werk vinden.

Wanneer toch blijkt dat bepaalde competenties of vaardigheden ontbreken en een beroepsopleiding gewenst is, moet het traject naar een beroepsdiploma zo kort mogelijk zijn. Corrie van Brenk, vice voorzitter Abvakabo FNV: ‘Om een diploma te halen kan het nu dus voorkomen dat een werknemer weer jaren de schoolbanken in moet en de helft van de tijd les krijgt in vakken en vaardigheden die hij al lang beheerst. Dit is bijzonder demotiverend en kost de maatschappij onnodig veel geld’. De betrokken organisaties vragen Minister van Bijsterveldt-Vliegenthart de regie te nemen en met de beroepsopleidingen afspraken te maken.

Partijen vinden dat EVC een krachtig instrument kan zijn om werknemers te belonen voor in de praktijk opgedane ervaring en ervoor zorgen dat werknemers makkelijker ander werk vinden, ook buiten de eigen sector. Omdat de verwachting is dat er in de zorg- en welzijnssector de komende jaren veel nieuwe werknemers nodig zijn moet er nu iets gebeuren.

Organisaties die het manifest hebben ondertekend zijn: Abvakabo FNV, FCB, MO-groep WMD, MO-groep Kinderopvang, Jeugdzorg Nederland, Actiz, GGZ Nederland, VGN, NVZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen