Afweer van het lichaam tegen bacteriële giffen

Array

Ferdinand Los onderzocht de reactie van het lichaam op een aanval van de meest voorkomende bacteriele giffen, zogenaamde pore-forming toxins (PFT’s). Hij laat onder andere zien dat MAPkinases, eiwitten van het aangeboren immuunsysteem, een belangrijke rol spelen in de afweer tegen PFT’s.

Overvloedig gebruik en een gestagneerde ontwikkeling van nieuwe antibiotica heeft geleid tot ontwikkeling van resistente bacterien, zoals de methicilline-resistente staphylokok MRSA, en bemoeilijkt de behandeling van infectieziekten zoals tuberculose. PFT’s worden veelvuldig door bacterien gebruikt tijdens het infectieproces, en vormen daarom een geschikt doelwit voor nieuw te ontwikkelen antibiotica. Om het welslagen van de ontwikkeling van nieuwe medicatie te garanderen, dienen PFT’s en de respons van de gastheer op deze giffen beter onderzocht te worden, en dit proefschrift levert een bijdrage aan dit proces.

De promovendus laat zien dat MAPkinases, eiwitten van het aangeboren immuunsysteem, een belangrijke rol spelen in de afweer tegen PFT’s. Daarnaast toont hij op het niveau van individuele cellen aan dat endocytose en exocytose, cellulaire transportprocessen, door PFT’s beschadigde celmembranen kunnen repareren. Los heeft ook een studie gedaan naar de respons tegen PFT’s op neuronaal niveau. Hierin vond hij dat de gastheer stopt met eten in respons op blootstelling aan PFT’s, en bleek dat eiwitten die functioneren in neuronen betrokken zijn bij de cellulaire afweer tegen PFT’s die de darm aanvallen.

04-04-2011, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ferdinand Los, Biologie
Proefschrift: Host defenses against bacterial pore-forming toxins
Promotor 1: Prof. dr. S.J.L. van den Heuvel
Promotor 2: Prof. dr. R.V. Aroian

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen