Eiwitmedicijn wordt tegengewerkt bij multiple sclerose

Array

Een van de meest bekende medicijnen in de behandeling van multiple sclerose (interferon beta) wordt tegengewerkt door het menselijk immuunsysteem. Het promotieonderzoek van Miranda van Beers laat zien dat de aanwezigheid van eiwitklonten in het medicijn de belangrijkste boosdoeners zijn. Het eiwitmedicijn ‘interferon beta’ is de eerste keuze bij de behandeling van multiple sclerose (MS), een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Helaas maken veel MS-patienten antistoffen tegen het eiwit aan bij langdurig gebruik van het medicijn (zelfs tot 97% van de patienten). Deze antistoffen blokkeren de werking van het medicijn met als gevolg dat de ziekte verergert. Voor het onderzoek diende Van Beers medicijnpreparaten met verschillende hoeveelheden en soorten eiwitklonten (aggregaten) toe bij transgene muizen. De aanwezigheid van aggregaten verhoogde de kans sterk dat de muizen antistoffen vormden. Met name aggregaten gevormd door oxidatie of door contact van het eiwit met een metalen oppervlak wekten in hoge mate antistoffen op. Bij het produceren, verpakken, vervoeren en bewaren van interferon beta moet daarom extra aandacht worden besteed aan het tegengaan van eiwitklontering. Deze kennis komt bovendien van pas bij het groeiend aantal eiwitmedicijnen tegen vele andere chronische en levensbedreigende ziektes waarbij ongewenste antistofvorming regelmatig voorkomt.

04-04-2011, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Miranda van Beers, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Immunogenicity of recombinant interferon beta aggregates; Mechanistic studies in transgenic immune tolerant mice
Promotor 1: Prof. dr. Huub Schellekens
Promotor 2: Prof. dr. Wim Jiskoot
Copromotor 1: Dr. Vera Brinks

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen