Kleuters met zieke knuffels naar WKZ

Op dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 maart is het Teddy Bear Hospital in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht. Ruim 550 kleuters van basisscholen uit Utrecht en omstreken en patientjes uit het WKZ kunnen op die dagen met hun teddybeer terecht op het teddyberenspreekuur. Daar treden 150 geneeskundestudenten op als berendokters en doen hun best om de beren te onderzoeken en te behandelen.

Het doel van dit project is kinderen o.a. een beter idee te geven van de activiteiten die zich in een ziekenhuis afspelen en het verminderen van angst die kinderen soms hebben voor ziekenhuizen, doktoren en het ziek-zijn. Ook worden de medische studenten getraind in de omgang met kinderen.

Klein ziekenhuisje
Alle kleuters komen met hun eigen zieke knuffel naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar verschillende ruimtes zoals het restaurant en het kindertheater zijn omgebouwd tot een klein ziekenhuisje met wachtkamers, spreekkamers en behandelkamers. Vanuit de wachtkamer worden de kleuters bij de dokter geroepen en gaan ze naar de behandelkamer waar het hart van de teddybeer wordt beluisterd, de bloeddruk wordt gemeten of de temperatuur wordt opgenomen. Er staat zelfs een simulatie-röntgenapparaat, waaruit prachtige platen rollen van beren met een gebroken arm of been. Mocht er een breuk te zien zijn, dan zal de knuffel niet zonder ingegipste poot vertrekken. Door de kleuters in de rol van ouders te plaatsen, kunnen zij hopelijk inzien dat het handelen van dokters soms noodzakelijk is.

Wereldwijde organisatie
Het Teddy Bear Hospital is één van de projecten van IFMSA-NL (International Federation of Medical Students Associations – the Netherlands), een wereldwijde organisatie van geneeskundestudenten die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van `Global Health’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen