Financiering cruciaal voor ontwikkeling van nieuwe tbc-vaccins

Array

Europa kan en moet een belangrijke rol spelen bij het uitbannen van tuberculose. Een nieuw financieringsplan kan dat mogelijk maken. Met behulp van innovatieve investering in onderzoek en ontwikkeling kunnen vaccins ontwikkeld worden waarmee miljoenen mensen beschermd worden tegen tbc. Het plan, ontwikkeld door TuBerculosis Vaccine Initiative wordt gepresenteerd op 24 maart a.s. tijdens Wereld Tuberculose Dag in Parijs.

Wereldwijd overlijden jaarlijks nog altijd bijna 2 miljoen mensen aan tuberculose (tbc). De economische schade die de ziekte veroorzaakt wordt geschat op 0,52% van het wereldwijd bruto nationaal produkt. Het huidige vaccin, BCG, beschermt duizenden kinderen per jaar tegen ernstige vormen van tuberculose maar werd in zijn negentigjarig bestaan nooit verbeterd of vervangen. De werking van het vaccin bij jongeren en volwassenen is ronduit onbetrouwbaar en het middel is onveilig voor kinderen met HIV. Onderzoekers verwachten binnen 10 jaar een veiliger en effectiever alternatief te kunnen bieden maar zonder goede financiering blijven kandidaat-vaccins in laboratoria steken.

“Europa loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe vaccins tegen tuberculose,” zegt Onno Ruding, voormalig minister van Financien en voorzitter van het bestuur van het in Lelystad gevestigde TuBeruculosis Vaccine Initiative (TBVI). “Rond de veertig onderzoeksinstituten en universiteiten die samenwerken binnen TBVI, waaronder enkele Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen, hebben 39 kandidaatvaccins ontwikkeld. De kans dat uit dit portfolio uiteindelijk tenminste twee vaccins op de markt gebracht kunnen worden, is reeel. Daarmee bannen we een nare ziekte uit en ontwikkelen we de middelen om ons te wapenen tegen de dreiging van antibiotica-resistente tuberculose.”

Om het volledige traject van vaccinontwikkeling te kunnen bekostigen en te voorkomen dat geschikte kandidaat-vaccins sneuvelen wegens gebrek aan financiele middelen, heeft TBVI een financieringsplan ontwikkeld. “Traditionele fondsenwerving blijkt onvoldoende op te brengen om het volledige traject te garanderen,” vertelt Jelle Thole, directeur van TBVI. “Budgetten voor ontwikkelingssamenwerking en investeringen in onderzoek staan onder druk. Het plan van TBVI geeft overheden de kans om in veelbelovend en innovatief onderzoek te investeren met minimaal risico voor hun al overbelaste begroting.”

De organisatie heeft een behoefte van 560 miljoen euro berekend om rond 2020 de eerste vaccins op de markt te kunnen brengen. In het plan, waarop het Europese Parlement positief heeft gereageerd, wordt aan nationale overheden en/of Europese instellingen gevraagd om garant te staan voor dit bedrag. Het benodigde bedrag wordt in termijnen opgenomen bij financiele instellingen. Regeringen hoeven op deze manier niet meteen de portemonnee te trekken; het plan draait om een lening die terugbetaald kan worden via de opbrengst van de vaccins. Op deze manier kunnen overheden samen met de vaccinindustrie de strijd aangaan met een serieuze gezondheidsdreiging en bijzonder ernstige ziekte, en op hetzelfde moment de Europese kenniseconomie stimuleren. Bovendien kunnen regeringen hun toezeggingen op het gebied van investeringen in innovatie nakomen.

Bron: TBVI

Recente artikelen