KNCV Tuberculosefonds waarschuwt voor kosten multiresistente tuberculose

Array

24 maart Wereld Stop Tuberculose Dag
Uit het jaarlijks tbc-rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat de afgelopen zestien jaar ongeveer 41 miljoen mensen zijn genezen van tuberculose. Tegenover alle genezen patienten staan echter miljoenen mensen met tuberculose die géén toegang hebben tot goede gezondheidszorg. In 2009 overleden ruim 1,7 miljoen mensen aan de gevolgen van tuberculose. Opvallend en verontrustend is de toename van multiresistente tuberculose (MDR-tbc)[1]. In 2008 ging het om 440.000 MDR-tbc patienten. In 58 landen waren in 2008 zelfs gevallen van “extensief-resistente” tuberculose (XDR-tbc)[2] bekend. Deze vormen van tuberculose laten zich slecht of helemaal niet behandelen met medicijnen. Tegenhouden van deze opmars kost veel geld. Het niet tijdig tegenhouden kost nog veel meer geld. KNCV Tuberculosefonds waarschuwt dan ook voor de kosten van MDR-tbc.

De kosten van de medicijnbehandeling van een patient met MDR-tbc zijn honderd keer hoger dan de kosten van een standaardbehandeling tegen tuberculose. In een land als Indonesie gaat het bijvoorbeeld om 20 USD voor een standaardbehandeling en 2000 USD voor een MDR-tbc behandeling. Dat zijn alleen nog maar de medicijnkosten. De diagnose (artsenbezoek, laboratoriumdiagnostiek, longfoto?s) en aanvullende behandelingskosten (ziekenhuisopname, chirurgie, etc.) zijn hierin niet meegenomen. De kosten voor een patient met MDR-tbc kunnen zelfs oplopen tot ? 200.000. Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: ?Wij willen waarschuwen voor de kosten van MDR-tbc en benadrukken dat bestrijding aan de bron, dus in de landen waar de epidemie heerst, naast veel ellende ook hoge uitgaven voor de Nederlandse volksgezondheid voorkomt?.

 

Aandacht voor tuberculose in Nederland blijft nodig
Na een jarenlange daling was er in 2009 een stijging van 16% van het aantal tbc-patienten in Nederland. In 2010 daalde het aantal tbc-patienten weer, tot 1.080, maar dat is nog steeds 8% hoger dan de gemiddeld duizend patienten die in 2006-2008 werden vastgesteld. Dit betekent dat tuberculose ook in Nederland nog steeds een belangrijke infectieziekte is en onze aandacht nodig heeft. Het tbc-sterftecijfer in Nederland is vrij constant en relatief laag, maar gemiddeld sterft toch ook in Nederland 1 op de 70 tbc-patienten aan deze ziekte.

Nederlanders reizen veel en over de hele wereld. Dat is één van de manieren waarop tuberculose weer in Nederland komt. Naast het internationale reisverkeer is ook immigratie een belangrijke oorzaak voor tuberculose in Nederland. Ook om die reden is het belangrijk dat KNCV Tuberculosefonds haar expertise blijft delen met ontwikkelingslanden en opkomende markten, zodat tuberculose in een vroeg stadium wordt opgespoord en effectief wordt behandeld.

 

MDR-tbc in Nederland
In 2010 werd bij 11 personen in Nederland een vorm van MDR-tbc vastgesteld. Geen van deze patienten had XDR-tbc. In 2009 ging het om twintig personen met MDR-tbc (waarvan drie een XDR-tbc hadden). Zolang tuberculose wereldwijd nog zoveel voorkomt, vormt de ziekte een reele bedreiging voor Nederland. KNCV Tuberculosefonds zet zich mede daarom wereldwijd in voor het terugdringen van tuberculose en is mondiaal de voortrekker van daadkrachtige en effectieve implementatie van tbc-bestrijdingsprogramma?s.

 


Prinses Margriet 24 maart te gast tijdens Wereld Stop Tuberculose Dag in CORPUS
Op 24 maart, Wereld Stop Tuberculose Dag, start KNCV Tuberculosefonds de driejarige samenwerking met CORPUS ?reis door de mens? in Oegstgeest, in bijzijn van beschermvrouwe Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en Stop TBC ambassadeur Peter Faber. Jaarlijks maken zo?n 225.000 bezoekers in dit belevingscentrum een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam. De samenwerking biedt de kans om alle bezoekers op interactieve wijze te informeren over de oorzaken en gevolgen van tuberculose én wat we eraan kunnen doen om het tij te keren.

Ter ere van deze dag is van 18 maart tot 28 maart de gevel van CORPUS  bekleed met een sticker van Stop TBC, net zoals de miniatuur van CORPUS in Madurodam. Stop TBC is de campagne van KNCV Tuberculosefonds, met als doel de wereldwijde strijd tegen tbc extra kracht bij te zetten.

Ook staat Wereld Stop Tuberculose Dag op 24 maart centraal tijdens de opening van de handelsdag op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext. De Johannes Wier Stichting en KNCV Tuberculosefonds slaan dan namelijk de traditionele gong.

[1] Bij MDR-tbc is de ziekteverwekker ongevoelig voor de twee krachtigste medicijnen tegen tuberculose.

[2] XDR-tbc is een uiterst gevaarlijke variant van tuberculose. De XDR-tbcbacterie is resistent tegen tenminste twee van de meest effectieve medicijnen die bij de behandeling van MDR-tbc worden gebruikt.

 

Recente artikelen