Patiënt checkt zelf mogelijke interacties geneesmiddelen

0
240

Uit onderzoek van het consumentenpanel van onderzoeksbureau NIVEL blijkt dat patienten bij gelijktijdig gebruik van recept- en vrij verkrijgbare geneesmiddelen nagenoeg allemaal één of zelfs meerdere bronnen raadplegen om ongewenste en onbedoelde wisselwerkingen te voorkomen. Een goede zaak, aangezien eerder deze week uit een meldactie van patientenfederatie NPCF naar voren kwam dat artsen en apothekers regelmatig geen idee hebben wat voor medicijnen hun patienten gebruiken.

De NIVEL-factsheet toont aan dat bij gecombineerd gebruik van zelfzorg- en receptgeneesmiddelen 70 procent van de gebruikers altijd de bijsluiter leest. Overige bronnen zijn de huisarts, apotheker, drogist en internet. 46% van de gebruikers raadpleegt het internet. Omdat men nog wel eens twijfelt over de betrouwbaarheid van de informatie op internet, raadplegen de internetgebruikers daarnaast gemiddeld nog 3 andere bronnen. De overige gebruikers raadplegen gemiddeld 2,3 bronnen. Consumenten geven aan goed in staat te zijn om een keuze te maken uit de soorten en merken geneesmiddelen. Ook weten zij precies hoe zij zelfzorggeneesmiddelen veilig kunnen gebruiken.

Adviesmoment bij (huis)arts en apotheek
Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig bij normaal gebruik volgens de aanwijzingen op de verpakking en in de bijsluiter, en mogen zonder recept op eigen gezag worden aangeschaft. Bijsluiters vermelden welke interacties zich kunnen voordoen. Wanneer een arts een receptgeneesmiddel voorschrijft, is dat het moment om de patient te informeren over mogelijke interacties met andere middelen. Ook de apotheker zou die informatie bij aflevering van de receptgeneesmiddelen moeten verstrekken. Als arts en apotheker geen informatie geven, blijkt volgens de NIVEL-factsheet de patient zelf op basis van de bijsluiter, internet of drogist te checken of zich interacties kunnen voordoen.