Retroscoop spoort meer darmpoliepen op

Array

Dankzij een speciale camera, de retroscoop, kunnen artsen bijna een kwart meer poliepen opsporen in de dikke darm. Prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht coördineerde een groot internationaal onderzoek naar het instrument. “Vroege opsporing van dikkedarmkanker kan mensenlevens redden.”

Maag, darm-, en leverarts prof. dr. Peter Siersema en internationale collega’s uit negen andere ziekenhuizen onderzochten bij ongeveer vierhonderd patienten de darm met zowel een gewone colonoscoop als met de ‘third eye’-retroscoop. Met de retroscoop spoorden ze ruim 23 procent meer poliepen op. De speciale colonoscoop heeft niet alleen een naar voren gerichte camera, maar ook een camera die achteruit kijkt. Dankzij die ‘achteruitkijkspiegel’ kan de arts achter darmplooien kijken. Daar kunnen poliepen zitten die via een gewone colonoscoop over het hoofd gezien kunnen worden. De opgespoorde poliepen worden meteen verwijderd.

Vroege opsporing redt mensenlevens
“Dikkedarmkanker is de op-een-na dodelijkste vorm van kanker in de westerse wereld”, zegt Siersema, die het onderzoek coördineerde. “Goede preventieve maatregelen, zoals darmonderzoek naar poliepen, kunnen het aantal darmkankergevallen verminderen. Ik verwacht dat de retroscoop hierbij kan helpen. Betere opsporing en verwijdering van poliepen leidt tot betere, meestal vroegere, behandeling van dikkedarmkanker. Uiteindelijk kan het mensenlevens redden.”

De retroscoop vervangt niet meteen de gewone colonoscoop, want de kosteneffectiviteit is nog niet duidelijk. Siersema en collega’s berekenen momenteel hoeveel gevallen van dikkedarmkanker de retroscoop zou kunnen besparen. In aanvulling op deze berekening is langdurig patientenonderzoek nodig om te zien of darmonderzoek met de retroscoop daadwerkelijk het aantal kankergevallen vermindert. Het UMC Utrecht werkt aan de opzet hiervan.

Publicatie
De resultaten van het internationale onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy. Negen ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa, waaronder het UMC Utrecht, werkten eraan mee. Het Californische bedrijf Avantis Medical Systems ontwikkelde de retroscoop.

Poliepen kunnen uitgroeien tot kanker
Dikkedarmkanker ontwikkelt zich bijna altijd uit een darmpoliep. Een poliep is een uitstulping of een verdikking van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland, bijna 50.000 mensen hebben de ziekte. In 2007 waren er ongeveer 11.500 nieuwe patienten met dikkedarmkanker. Het ministerie van Volksgezondheid overweegt een landelijk bevolkingsonderzoek voor dikkedarmkanker in te voeren maar heeft nog geen besluit genomen over de precieze aanpak.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen