Barry Atsma presenteert nieuwe brochure over gezond eten met diabetes

Array

Pierre Wind kookt op eigen verjaardag, Barry presenteert nieuwe brochure: ‘Lekker en gezond eten met diabetes’
Het waren de perfecte ingredienten voor een feestelijke Diabetes Lente Lunch: een lange tafel in de zonnige stationshal van Amersfoort. Met frisgroene lopers en kandelaars, een lekkere gezonde lunch ter plekke gekookt door de jarige topkok Pierre Wind, toegelicht door acteur Barry Atsma. En niet te vergeten vijftig mensen met diabetes die aan tafel zaten.

Pierre Wind blij met brochure
Vandaag op deze Lente Lunch verscheen de nieuwe voedingsbrochure ‘Lekker en gezond eten met diabetes’ van het Diabetes Fonds. Pierre Wind: “Eindelijk is er een duidelijke brochure in klare taal, die concrete handvatten geeft voor wat je beter wel en niet kunt doen. Mega-kicken dit nieuwe ding, hier heb je echt wat aan. Dit is trouwens echt één van mijn leukste verjaardagen: koken op een station met zoveel mensen.”

Barry Atsma kent diabetes goed
Barry Atsma: “Ik ken diabetes goed, want mijn vriendin Izaira heeft diabetes. Bij ons thuis wordt tijdens het eten altijd even zachtjes ‘gemurmeld’ om uit te rekenen hoeveel koolhydraten ergens in zitten en hoeveel insuline Izaira dan moet spuiten. Natuurlijk heeft diabetes impact op hoe je omgaat met eten. Wij eten bewust vrij gezond, maar niet speciaal andere dingen. Dat is ook het mooie van de nieuwe brochure: je ziet terug dat mensen met diabetes ‘net gewone mensen’ zijn die ook gewone lekkere dingen eten!”

Anne Hoogendoorn: “eindelijk snapt mijn moeder het”
Bijzondere gast aan tafel is Anne Hoogendoorn, bekend van The Voice of Holland, zij heeft sinds tien jaar diabetes: “Bij ons thuis kookt mijn moeder meestal. Goed dat er zoveel duidelijke tips staan in de brochure. En eindelijk leest mijn moeder dat ik me niet aanstel als ik voor het eten zeg dat ik echt al wat moet pakken. Ze zegt dan ‘wacht nog even, we eten zo’, heel irritant! Maar nu snapt ze waarom!”

Waarom een nieuwe brochure?
Er bestaan veel fabels over eten voor mensen met diabetes, wat moet je nu juist wel eten en wat mag je juist niet? Diabetes heet ook wel suikerziekte en dat is verwarrend. Mag je alleen maar suikervrij eten? Nee! Met de lunch wilden we aan iedereen laten weten dat gezond eten leuk en lekker kan zijn, ook met diabetes.

Met goed eten blijf je makkelijker gezond met diabetes: bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol blijven beter in evenwicht. En daarmee is de kans op latere gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten, slechter zien en nierproblemen, ook kleiner. Bijna een miljoen Nederlanders hebben diabetes.

In de nieuwe brochure lees je waar je met diabetes op kunt letten. De brochure is gebaseerd op de officiele voedingsrichtlijnen voor diabetes, onlangs compleet herzien en uitgegeven door de Nederlandse Diabetes Federatie, op basis van onderzoek door de VU in Amsterdam en met financiering van het Diabetes Fonds. De Lentelunch werd ondersteund door cateraar Oud London.

Twitter: lentelunch en diabetesfonds
Download de nieuwe brochure via www.diabetesfonds.nl/voeding.
Fotograaf: Frank van Dam

Recente artikelen