Jeugdartsen ontbreken op Masterclass over kindermishandeling

Op 17 maart startte de Masterclass Forensische Pediatrie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het Forum Educatief van de Van der Hoeve Stichting, het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, het AMC Emma Kinderziekenhuis en het Julius Centrum organiseren deze cursus. Twintig kinderartsen, vertrouwensartsen, SEH-artsen en neonatologen nemen deel aan deze cursus die acht maanden omvat en evenzoveel bijeenkomsten van vijf uur. Tien kinderartsen staan op de wachtlijst.

Ondergetekende had de eer en het genoegen om deze Masterclass te openen. Mij vielen twee aspecten op: 1. Het grote enthousiasme en gretigheid van de deelnemers. Een aantal kinderartsen meldde, dat in hun opleiding kindermishandeling nauwelijks aan bod komt. 2. Het totaal ontbreken van artsen jeugdgezondheidszorg.

Ik begrijp dat niet. Ik weet dat jeugdartsen toch heel alert zijn op kindermishandeling. Weten zij alles al? Moet de JGZ zo veel bezuinigen, dat niemand meer op cursus kan? Hebben wij de Masterclass verkeerd op de markt gezet? Natuurlijk ben ik als bedrijfsleider blij met zo veel deelnemers en met zo veel passie voor het vak. Maar ik blijf kritisch. Kan een van de lezers mij mailen, waarom jeugdartsen wegbleven bij deze Masterclass? Mijn emailadres is a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl.

Guus Schrijvers