ZN pleit voor snel besluit over uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars

Array
ZN wil dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS uiterlijk 1 mei aangeeft wanneer de uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden door zorgverzekeraars daadwerkelijk ingaat. ZN pleit als invoeringsdatum voor 1 januari 2013. Dat heeft ZN via een factsheet aan de Vaste Commissie VWS aangegeven. De factsheet is aangeboden ter voorbereiding van een Algemeen Overleg (AO) over AWBZ dat de commissie vandaag, 23 maart, heeft.

Zorgkantoren voeren momenteel de AWBZ uit. De concessie voor de zorgkantoren loopt af per 31 december 2011. Zorgverzekeraars willen graag dat deze verlengd wordt met één jaar en bovendien willen ze een tweejarig convenant met de overheid afsluiten om de overgang zo goed mogelijk te begeleiden. Voor een goede voorbereiding is het voor het veld van groot belang dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten voor 1 mei helder aangeeft dat de AWBZ per 1 januari 2013 de zorgverzekeraars de AWBZ gaan uitvoeren.

Uitvoeren systeemkeuzes
In het regeerakkoord staan diverse beleidsvoornemens voor onder andere deze herstructurering van de langdurige zorg. Ook spreekt het regeerakkoord over de omschakeling van handelingsfinanciering naar uitkomstfinanciering voor de AWBZ, het scheiden van wonen en zorg, het overhevelen van dagbesteding en begeleiding naar de Wmo, enzovoorts. Om deze systeemkeuzes gedegen uit te voeren, hebben de zorgverzekeraars voorbereidingstijd nodig. Om deze herstructurering goed te laten verlopen is het daarom van belang dat de Staatssecretaris uiterlijk 1 mei met haar lange termijnvisie komt. In deze brief kan zij ingaan op de volgorde en timing van de verschillende elementen.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen