Succesvolle nascholing verzekeringsartsen gevolgen kanker

Array

De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) heeft samen met UWV de nascholing ‘Vermoeidheid en andere langdurige gevolgen van kanker’ ontwikkeld voor verzekeringsartsen. Het doel is bij te dragen aan de verdere professionalisering  van de sociaal-medische beoordeling van mensen met kanker. Bijna alle verzekeringsartsen hebben de nascholing gevolgd. Zij oordeelden unaniem positief over de scholing en passen deze al effectief toe.
Mensen met kanker kampen vaak nog lang met vermoeidheid en met andere gevolgen van hun ziekte. Hierdoor krijgen zij soms te maken met een WIA-uitkering. Voor het goed laten verlopen van de re-integratie of om mensen aan het werk te houden, is meer kennis van de langdurige effecten van de ziekte en van de behandeling van belang. Zo kunnen vermoeidheidsklachten vaak voor wisselende belastbaarheid zorgen waardoor iemand soms beter kan werken in een flexibele werkomgeving. Een nascholing voor UWV-artsen, specifiek gericht op deze langetermijneffecten, ondersteunt de re-integratie van kankerpatienten.

Achtergrond en cijfers
De NFK en UWV zetten samen de nascholing op. De NFK bracht bij de scholing het patientperspectief naar voren en kennis over langdurige gevolgen van kanker. Tussen juni 2009 en oktober 2010 is de scholing aangeboden aan alle bij de UWV werkzame verzekeringsartsen. Nagenoeg alle verzekeringsartsen van UWV namen deel aan de nascholing.
De nascholing kreeg de waardering 7,9. Veertig procent van de deelnemers rapporteerden een direct positief effect op hun werkwijze: door de extra kennis kunnen ze de langdurige gevolgen op arbeid(sparticipatie) nog beter sociaal-medisch beoordelen. “ De nascholing heeft bijgedragen aan een verdere professionalisering van de beoordeling van mensen met kanker.” aldus Laurence Maes, beleidsmedewerker NFK.

Toekomst
UWV en NFK geven deze unieke samenwerking graag een vervolg. Zo wil de NFK onderzoek doen naar hoe mensen met kanker de WIA-beoordeling nu ervaren. UWV gaat de cursus permanent in het scholingsaanbod voor verzekeringsartsen opnemen.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen