Diagnose Gemist: Volwassenen met autisme worden niet herkend door psychiatrie

Array

Nederlandse Vereniging voor Autisme presenteert aan de vooravond van Wereld Autisme Dag rapport aan Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat autisme voorkomt bij ruim 1% van de bevolking, zowel bij kinderen als volwassenen, bij mannen en vrouwen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) krijgt steeds meer signalen dat er bij volwassenen met autisme vaak geen, of zelfs een verkeerde diagnose wordt gesteld. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk voor de betrokkenen. Bij een foute diagnose krijgen zij immers niet de hulp die zij nodig hebben. Dit kan resulteren in een behandeling waarin juist geen vooruitgang maar achteruitgang wordt geboekt.

Daarom presenteert de NVA a.s. vrijdag 1 april tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie een bundeling van tientallen ervaringen van volwassenen die hulp zochten, maar bij wie het autisme niet, of veel te laat, onderkend werd. Achter de titel ?Diagnose autisme gemist  -  echte verhalen? schuilen aangrijpende verslagen van mislukte relaties, vastlopen in werk, en vooral het niet begrijpen van de wereld om hen heen.

De reden van het gebrek aan expertise in de diagnose- en behandelpraktijk is dat autisme tot voor kort helemaal geen deel uitmaakte van de opleiding tot psychiater. De kennis ontbreekt, of professionals blijven hangen in archetypen. Zo staat in een van de verhalen te lezen hoe een psychiater de optie autisme bij een man wegwuift omdat diegene immers in staat is om de psychiater recht aan te kijken.

?Veel mensen met autisme krijgen door foute diagnoses verkeerde zorg in de psychiatrie. Bij ondeskundige begeleiding kunnen deze mensen  erg angstig en zelfs agressief worden?, aldus Fred Stekelenburg, directeur van de NVA. ?Psychiaters in de volwassenenzorg zouden er goed aan doen om expertise in te winnen bij hun collega?s uit de kinder- en jeugdpsychiatrie. Deze sector is op het gebied van autisme hun vakbroeders ver vooruit?.

De NVA wil de NVvP nu oproepen om in samenwerking deze leemte op te vullen door bijscholingstrajecten voor psychiaters en psychologen aan te bieden. Deze zouden in 2012 van start kunnen gaan. Met deze presentatie luidt de Nederlandse Vereniging voor Autisme officieel de Autismeweek in.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Autisme / AutismeFonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen