Dieet reduceert risico hartziekten

Array

Onderzoeksresultaten van innovatieorganisatie TNO tonen aan dat een speciale voedingsmix het hart en de vaten gezonder maakt. Bij langetermijngebruik van deze voedingsmix verminderde tijdens het onderzoek de ontwikkeling van aderverkalking met meer dan 90 procent. Al eerder werden deze effecten waargenomen tijdens kortetermijnonderzoek met dezelfde voedingsmix. Voor het onderzoek gebruikte TNO een voedingsmix met een combinatie van visolie, resveratrol (in wijn), lycopene (in tomaten), catechin (in thee) en vitaminen E en C.

Weinig beweging en een calorierijk dieet met een hoog vetgehalte dragen bij aan het feit dat hart- en vaatziekten in de Westerse wereld een veel voorkomend probleem zijn. Er bestaan al meerdere onderzoeken die specifieke voedingscomponenten koppelen aan een positief effect op de hart- en vaatgezondheid. Het onderzoek van TNO keek of een combinatie van deze componenten een effectieve manier zou kunnen zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen en gezondheid te bevorderen. Deze voedingsmix is momenteel niet commercieel verkrijgbaar.

Sleutel naar gezonde voedingsingredienten
Volgens Henk Hendriks, voedingsexpert bij TNO: “De nieuwe meetmethoden die TNO heeft toegepast, maken het mogelijk om te bepalen hoe effectief bepaalde dieten en ingredienten zijn. Voorheen was dat het veel moeilijker om de effecten van een dieet te meten omdat die meestal pas na lange tijd zichtbaar zijn. Wij verwachten dat bedrijven die gezonde voedingsingredienten willen ontwerpen veel voordeel van deze methode en de onderzoeksresultaten kunnen hebben. Zij kunnen zo gezondere producten op de markt. brengen.”

De resultaten zijn verschenen in de gerenommeerde vakbladen ‘American Journal of Clinical Nutrition’ en ‘Journal of Nutrition’. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het TNO onderzoeksprogramma Gezond Leven en Personalized Health en is uitgevoerd in Leiden en Zeist.

Referenties

G.Bakker et al.
An anti inflammatory dietary mix modulates inflammation and oxidative and metabolic stress in overweight men: a nutrigenomics approach
Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 1044-1059 American Journal of Clinical Nutrition

Verschuren L, et al.
A Dietary Mixture Containing Fish Oil, Resveratrol, Lycopene, Catechins, and Vitamins E and C Reduces Atherosclerosis in Transgenic Mice.
J Nutr 2011 in press

Bron: TNO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen