Voorrang voor darmkankerpatiënten bij openbare toiletten

Array

Linda Voortman reikt voorrangskaart voor darmkankerpatienten uit
Ter afsluiting van de darmkankermaand heeft Tweede-Kamerlid voor GroenLinks Linda Voortman vandaag in CORPUS de eerste voorrangskaart voor darmkankerpatienten uitgereikt. Met deze kaart kunnen darmkankerpatienten bij toiletten in de publieke ruimte duidelijk maken dat voorrang voor hen een medische noodzaak is.

Linda Voortman overhandigde de eerste voorrangskaarten aan drie darmkankerpatienten. Daarnaast voorzag zij, samen met Huub Lazarom, directeur van CORPUS, een van de toiletgroepen van CORPUS van een voorrangssticker. Met deze sticker is CORPUS de eerste locatie in Nederland die erkenning geeft aan de voorrangskaart.

De voorrangskaart is een belangrijk hulpmiddel om te voorkomen dat mensen met darmkanker in een sociaal isolement raken. Jaarlijks komen er in Nederland meer dan 12.000 darmkankerpatienten bij. Zij moeten door de aard van hun ziekte soms heel plotseling naar het toilet, ook als zij onderweg zijn. Zijn er onvoldoende sanitaire voorzieningen en staan er lange rijen, dan kunnen ze eenvoudigweg het risico niet lopen en moeten ze noodgedwongen thuisblijven.

 

Linda Voortman: “Het is goed dat we eraan kunnen bijdragen dat mensen met een medisch probleem hun bewegingsvrijheid weer terugkrijgen, gewoon door ze voorrang te geven. Goed en voldoende toegankelijk sanitair is nu eenmaal heel belangrijk. Daarom heeft GroenLinks ook steeds gepleit voor het handhaven van de toiletten in de sprinters. En nu ga ik me er ook hard voor maken dat het gebouw van de Tweede Kamer voorrang gaat geven aan darmkankerpatienten. Die stickers moeten bij ons ook komen te hangen!”

 

Jolien Pon, voorzitter van de groep Darmkanker Nederland van patientenorganisatie SPKS: “Met de voorrangskaart komen we op voor de belangen van een grote groep darmkankerpatienten in Nederland. Wij hopen dat nog veel locaties het goede voorbeeld van CORPUS gaan volgen en de voorrangskaart gaan erkennen.”

 

 

DarmkankerNederland.nl
De voorrangskaart maakt onderdeel uit van de campagne DarmkankerNederland.nl. DarmkankerNederland.nl is in het leven geroepen om meer aandacht te geven aan een van de meest voorkomende vormen van kanker. In Nederland wordt de diagnose darmkanker per jaar meer dan 12.000 keer gesteld en overlijden er dagelijks ongeveer 13 mensen aan deze ziekte. Toch is de ziekte niet zo bekend als bijvoorbeeld borst- of longkanker.

DarmkankerNederland.nl is een initiatief van SPKS (Stichting voor Patienten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal). SPKS is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) en wordt financieel gesteund door KWF Kankerbestrijding.

 

Bijlage 1:         foto overhandiging voorrangskaart door Linda Voortman

Fotobijschrift 1: Linda Voortman (Tweede-Kamerlid voor GroenLinks) reikt de eerste voorrangskaart uit aan Edith Temmink (lid Darmkanker Nederland). Foto: Johan G. Hahn (www.skidiz.nl).

 

Bijlage 2:         foto opplakken sticker door Linda Voortman en Huub Lazarom

Fotobijschrift 2: Linda Voortman (Tweede-Kamerlid voor GroenLinks) en Huub Lazarom (director CORPUS) plakken de eerste voorrangssticker op bij de toiletgroepen in CORPUS. Foto: Johan G. Hahn (www.skidiz.nl).

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen