Nieuwe aanknopingspunten voor het herkennen van sAIBD blaarziekten

Array

Er zijn ziekten waarbij blaren ontstaan op de huid en in de slijmvliezen, bijvoorbeeld in de mond. Bekend is dat deze ziekten – sub-epidermale autoimmuun bulleuze dermatosen (sAIBD’s) – worden veroorzaakt door aantasting van het afweersysteem. Maar over de precieze oorzaken bestaat nog veel onduidelijkheid. Promovenda Jacqueline Buijsrogge verrichtte hiernaar onderzoek in het Centrum voor Blaarziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In dit gespecialiseerde centrum worden patienten uit heel Nederland onderzocht en behandeld.

Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat het autoantigeen plectine mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van pemfigoïd, een veel voorkomende vorm van sAIBD. Buijsrogge stelt bovendien vast dat het eiwit BP180 van invloed kan zijn op OLP, een aandoening waarbij ontstekingen in de mond ontstaan. Dit is een aanwijzing dat OLP en pemfigoïd mogelijk nauwer aan elkaar verwant zijn dan eerder werd aangenomen. Verder vond de promovenda nieuwe aanwijzingen dat klinische herkenning en gebruikte laboratoriumtechnieken van grote invloed zijn op de diagnose van sAIBD. Om EBA vast te stellen moet niet alleen serum, maar ook huidbiopt onderzocht worden. Zou dit niet gebeuren, dan blijft tweederde van de ziektegevallen onopgemerkt.

Jacqueline Buijsrogge (Vollenhove, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het J.P. Naterfonds. Buijsrogge werkt als Dermatoloog in de Bergman Clinics te Heerenveen.

Unusual variants of subepidermal autoimmune bullous diseases
Datum: 30 maart 2011
Promotie: mw. J.J.A. Buijsrogge, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Unusual variants of subepidermal autoimmune bullous diseases
Promotor(s): prof.dr. M.F. Jonkman
Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen