Rotterdamse ziekenhuizen schrijven toegankelijk boek over darmkanker

Array

Twee chirurgen en twee verpleegkundig specialisten van Het Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben samen het boek ‘Darmkanker, het boek voor patient, familie en professional’ geschreven. Het boek is bedoeld voor patienten, hun naasten en voor professionals in de zorg die worden geconfronteerd met darmkanker.

Dikke darmkanker komt steeds vaker voor. Bij mannen is het, na longkanker en prostaatkanker, de meest voorkomende soort kanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor, gevolgd door dikke darmkanker.

Wie te horen krijgt dat hij/zij deze ziekte heeft, krijgt te maken met talloze vragen. Hoe ontstaat dikke darmkanker eigenlijk? Hoe en door wie wordt het behandeld? Wat zijn de bijwerkingen van mijn behandeling? Hoe groot is de kans op genezing? Hoe moet ik me voorbereiden? En wat betekent dit voor mijn gezin? Het boek geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen.

De auteurs namen zelf het initiatief tot het schrijven van dit boek. Zij vonden dat er voor patienten weinig volledige en laagdrempelige informatie bestaat over de ziekte.

Het is een uniek boek omdat het zo compleet is. In het boek zijn ook de verhalen opgenomen van patienten, die aan dikke darmkanker lijden of hebben geleden. Tevens zijn gesprekken gevoerd met enkele familieleden. In het boek wordt het medische aspect van de ziekte uitgebreid en helder beschreven, maar is er ook ruim aandacht voor het emotionele en het verpleegkundige aspect. Nooit eerder schreven chirurgen en verpleegkundigen van twee verschillende Rotterdamse ziekenhuizen samen een boek.

Het boek, waarvoor publicist Hugo Borst het voorwoord schreef, is verschenen onder ISBN-nummer 9789031381791 bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Recente artikelen