Het psychopate brein in Labyrint (VPRO.NTR)

Labyrint (VPRO.NTR) 12 april 21:20 uur Ned. 2: “Zonder geweten”

Een uitzending rond de VPRO themaweek “Knap Crimineel” Labyrint onderzoekt het brein van de psychopaat en gaat op zoek naar psychopaten aan de top van het bedrijfsleven, de zogenaamde snakes in suits.

Wat is de neurobiologie achter psychopathie? Hersenonderzoekers willen deze inzichten gebruiken om de stoornis te voorkomen en te behandelen. Inti Brazil deed hersenonderzoek bij psychopaten in de Pompekliniek in Nijmegen. Hij ontdekte dat zij niet reageren op fouten van anderen, iets wat gezonde mensen wel doen. Bovendien leren psychopaten niet van negatieve feedback, ze veranderen hun strategie niet. Kortom: het ‘oepsgebied’ in de hersenen van de psychopaat werkt slecht. Hierdoor heeft straffen en groepstherapie geen zin.
Sietse de Boer doet onderzoek naar psychopate ratten. Deze dieren gaan regelmatig door het lint maar vertonen daarbij lichamelijk vrij weinig opwinding. Dit lijkt op het gewetenloze gedrag dat mensen met een psychopate hersenstoornis vertonen. De Boer kijkt op hersencelniveau wat er zich afspeelt bij deze onderkoelde ratten.

Labyrint (VPRO.NTR) 12 april 21:20 uur Ned. 2: “Zonder geweten” (herhaling 13 april om 14:15 uur Ned 2, of kijk op www.uitzendinggemist.nl)

Recente artikelen