Meer zelfmanagement door mensen met COPD helpt

Array

De afgelopen jaren vond de volgende randomized clinical trial plaats. 111 COPD-patienten kregen een actieplan en 122 gebruikelijke zorg. Het actieplan, een plastickaart, hing  met een magneetje aan de koelkastdeur. In dat persoonlijke plan stond beschreven, wanneer een exacerbatie dreigt en hoe dan te handelen. Uit de studie blijkt, dat door deze kaart het zelfmanagement van de patient steeg. Door de eerdere detectie werd de ernst van de exacerbatie geringer en de tijd tot herstel van de gezondheid korter.

Deze bevindingen staan in het proefschrift van dr. Jaap Trappenburg, die op dinsdag 5 april promoveerde. Als promotor traden op ondergetekende, prof. Jan Willem Lammers, longarts en prof. Theo Verheij, huisarts. De titel van de dissertatie luidt: Self-management and early detection of exacerbations in patients with COPD. Wilt  u een exemplaar van het proefschrift ontvangen? Stuur dan een mail naar Annet Esser. Zij werkt als secretaresse van ondergetekende en heeft emailadres [email protected].

Tot zover dit bericht. Op donderdag 16 juni, 16.00 -18.00 uur vindt op het UMC Utrecht de tweede bijeenkomst van het platform ketenzorg COPD plaats. Trappenburg bespreekt dan zijn actieplan studie en de mogelijkheden voor implementatie in de COPD-zorg. Op 14 oktober vindt het jaarlijkse congres over COPD-zorg plaats onder de titel: “COPD-zorg van preventie tot en met palliatie”. Noteer alvast beide datums.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen