Biomarkers voorspellen resultaat behandeling asbestkanker

Array

Unieke samenwerking VUmc CCA en Italiaans top-ziekenhuis
VUmc CCA en het derde grootste Italiaanse ziekenhuis Instituto Clinico Humanitas (IRCCS) hebben samen een uniek onderzoek gedaan naar de moeilijk behandelbare asbestkanker. Het IRCCS vroeg speciaal het VUmc CCA als onderzoekspartner vanwege zijn enorme ervaring op het gebied van biomarkers. Onderzoekers van VUmc CCA vonden duidelijke biomarkers die het succes van een op maat gemaakte behandeling kunnen voorspellen. Deze gegevens kwamen overeen met de klinische behandelingen in het IRCCS.

In Nederland komt asbestkanker in vergelijking met de rest van Europa relatief vaak voor. De ziekte is moeilijk te behandelen en te genezen. Een operatie is tot nu toe niet mogelijk, dus patienten worden behandeld met medicijnen. Om ervoor te zorgen dat patienten niet onnodig aan medicatie en de bijwerkingen hiervan worden blootgesteld is een zo gericht mogelijke behandeling belangrijk. In deze studie vond tegelijkertijd op twee manieren onderzoek plaats. In Italie werden patienten in de kliniek  behandeld en kregen ze een op maat gemaakte behandeling met medicijnen. Daarnaast onderzochten onderzoekers in VUmc in het laboratorium tumor weefsel op biomakers (‘voorspellers’) voor het aanslaan van bepaalde medicatie bij patienten. Gegevens uit het klinisch onderzoek en het laboratorium zijn met elkaar vergeleken.  Wat bleek: de gevonden biomarkers bleken goed te kunnen voorspellen bij welke patient de medicatie zou aanslaan.

De uitkomsten van het onderzoek worden op 15 april gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift American Association for Cancer Research (AACR) journal Clinical Cancer Research.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen