Film over schizofrenie in jaar 25.000 keer bekeken

‘Verloren Jaren’ verplichte kost voor zorgstudenten
De film Verloren Jaren is een groot succes bij studenten, hulpverleners en patienten met de ziekte schizofrenie. Een jaar na de première is de film via internet 25.000 keer bekeken. Daarnaast is de film verplichte kost voor bepaalde studenten aan de VU Amsterdam, Universiteit Leiden en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In Verloren Jaren krijgt een student aan de filmacademie een psychose. Regisseur Bas Labruyère heeft zelf de ziekte schizofrenie.

Verloren Jaren laat door de ogen van hoofdpersoon Bart zien hoe het is om een psychose te hebben. Bart weigert hulp te zoeken, waardoor hij steeds verder aftakelt en van de filmacademie wordt gestuurd. Het script is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van regisseur Bas Labruyère. Hij maakte de film om jongeren te waarschuwen voor de verwoestende invloed van een psychose.

Verloren Jaren is gemaakt met een beperkt budget waardoor het niet wordt opgenomen in programmeringen van filmhuizen. Toch is het succes groot. De film vond zijn weg op internet, waar de 65 minuten durende film 25.000 keer volledig is bekeken. Daarnaast is de film in bijzijn van Labruyère vertoond aan meer dan 2000 hulpverleners, patienten en studenten. Voor psychologiestudenten aan de UvA en de Universiteit van Leiden en studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is Verloren Jaren verplichte kost. In Nijmegen geeft Labruyère enkele keren per jaar een gastcollege.

“Ik ben heel blij dat Verloren Jaren zo enthousiast is ontvangen”, zegt regisseur Bas Labruyère. “Ondanks de beperkte middelen hebben we toch veel mensen weten te bereiken.

Mensen om mij heen snappen pas nu wat het betekent om een psychose te hebben.” Parnassia-directeur Ellen van Hummel: “De film is niet alleen gemaakt voor jongeren zelf, maar ook voor hun omgeving.”

 

Jaarlijks krijgen 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dat vaak onverwacht lijkt te gebeuren, zijn er meestal toch voortekenen. Omdat deze veelal niet worden herkend, is hun leven al behoorlijk ontwricht wanneer ze hulp zoeken. Hoe eerder een psychose of voortekenen daarvan worden behandeld, hoe minder ingrijpend het is en des te beter de herstelmogelijkheden zijn.

Verloren Jaren is de eerste film waarbij de kijker door de ogen van een ervaringsdeskundige een psychose ervaart. De film wordt ondersteund door het Haagse Parnassia, specialist in psychiatrie, en is tot stand gekomen dankzij steun van geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, Stroom Den Haag, Fonds Nuts Ohra en Stichting Koningsheide. De film en vele reacties van onder andere lotgenoten zijn te bekijken op www.verlorenjaren.nl.

Recente artikelen