Kleine bloedvaatjes zichtbaar dankzij 7 Tesla MRI

Array

In haar proefschrift laat Mandy Conijn zien dat microvasculaire schade in de hersenen erg belangrijk is voor de prognose van patienten met vaatlijden. De aanwezigheid van kleine infarcten of witte-stof-afwijkingen in patienten met vaatlijden leidt tot een hoger risico op overlijden en beroertes.
Conijn onderzocht de hersenen van patienten met vaatlijden met behulp van een 7 Tesla MRI-scanner, waarvan er slechts twee in Nederland zijn. Met behulp van de 7 Tesla MRI scanner kunnen de kleine vaatjes in de hersenen goed in beeld gebracht worden, zonder dat daarbij contrastmiddel gebruikt wordt. Bovendien is de krachtige scanner beter in het opsporen van microbloedingen. Op de 7 Tesla MRI worden bij twee keer zoveel mensen microbloedingen gevonden als op de 1,5 Tesla MRI, die nu voornamelijk gebruikt wordt.

Verder is uit onderzoek met de 7 Tesla MRI gebleken dat in de hersenen van patienten met lacunaire infarcten meer ijzer opgeslagen wordt dan bij patienten zonder deze afwijkingen. Bij patienten met microbloedingen blijken de vaten in de hersenen minder goed te reageren op een tekort aan zuurstof. Het in beeld brengen van de kleine hersenvaten, kleine microbloedingen, het ijzer in de hersenen en de reactiviteit van de hersenvaten kan een eerste stap zijn naar een beter begrip van het ontstaan van microvasculaire schade en mogelijke vroege detectie daarvan.

Sinds december 2007 beschikt het UMC Utrecht over een 7 Tesla MRI, waarvan er slecht twee in Nederland zijn. Het proefschrift van Conijn is het eerste in Nederland dat gebaseerd is op patientenonderzoek met een 7 Tesla MRI-scanner.
Datum en tijd: 28/4/2011 12:45
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus: Mandy Conijn
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Imaging cerebral small vessel disease at 7 Tesla MRI
Promotor 1: Prof. dr. P.R. Luijten
Promotor 2: Prof. dr. W.P.Th.M. Mali
Copromotor 1: Dr. M.I. Geerlings
Copromotor 2: Dr. J. Hendrikse

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen