Willen professionals wel zelf indiceren?

Array

Minister Schippers wil het. De KNMG en Medisch Contact willen het. De VVD en de SP willen het. En “het”, dat is het overlaten van indicatiestelling voor de AWBZ aan huisartsen, verpleeghuisartsen, wijkverpleegkundigen en andere professionals. Andere politieke partijen, patientenorganisaties en zorgverzekeraars willen het niet. Zij willen de onafhankelijke indicatiestelling handhaven. Maar wat willen professionals zelf? Sinds 2010 kunnen zij zelf indiceren in een groot aantal situaties. Na circa zes minuten krijgen zij dan via het internet het groene licht, ofwel het indicatiebesluit. Dat gebeurde 10.000 maal in 2010, ofwel bij één procent van de miljoen indicatiebesluiten. In 2011 is een groei naar 3% te verwachten. Bovendien hoeft men binnenkort alleen nog maar te melden en niet meer die zes minuten te wachten op het besluit.

Deze gegevens kwamen naar voren tijdens het congres over de toekomst van de AWBZ, de Wmo en de Wet op de jeugdzorg. Dat congres vond plaats op donderdag 7 april en trok 300 deelnemers. Veertig sprekers hielden plenaire inleidingen of gaven workshops over recente lokale, nationale en internationale ontwikkelingen. De genoemde bevinding van 1% in 2010 leidde in de wandelgangen tot de vraag, of professionals wel zo graag willen indiceren. Want hulp verlenen is niet hetzelfde als indiceren. Dat laatste vraagt bijvoorbeeld om een andere gespreksvoering en doorvragen, het hanteren van de ICF classificaties en kennis van de regels van de AWBZ.

Beste lezer, ben u professional die met de AWBZ te maken heeft. Wilt u echt zelf indiceren? En als u dat niet wilt, wat Wilt u dan wel? Stuur een mail naar [email protected] Tot zover dit bericht. De Power Point Presentaties van vele sprekers tref u over enkele dagen aan op www.zorginnovatie.nl, doorklikken op “gehouden congressen”.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen