Zorginnovatie: niet meer pushen maar verleiden?

Array

De afgelopen tien jaar hebben ZonMW, zorgverzekeraars, VWS en tal van andere instanties het veld opgejut om haar patientenzorg te innoveren. Zij pushten zorginnovatie waar dat maar kon. Dit pushen heeft veel resultaten opgeleverd. Onder meer een ZONMW-lijst van honderd innovaties die én kwaliteit verhogen én kosten verlagen.

Moeten de genoemde instanties nu niet stoppen met ongericht innovaties te pushen? Is het niet beter dan zij de zorgaanbieders en professionals gaan verleiden om specifieke innovaties te implementeren? Het push-beleid wordt dan omgezet in een pull-beleid. Ook dan gaat het niet om een top down beleid waarbij de innovaties worden opgelegd en in een hoog tempo worden uitgerold. Dat werkt toch niet. Wel gaat het erom door gerichte kleine financiele prikkels en andere ondersteuning aanbieders te verlokken om het juiste te doen.

Deze vragen kwamen aan de orde tijdens een recent gesprek tussen leidinggevend ZONMW medewerker dr. Barbara van der Linden en ondergetekende. Tot zover dit bericht. Van der Linden is plenaire inleider op het Julius congres “Samen Innoveren Loont” dat op vrijdag 20 mei plaatsvindt. Dan staat het financiele, op innovatie gerichte beleid van alle nationale instanties ter discussie. Wilt u in één dag op de hoogte raken van beleidsmaatregelen in 2011 die innovaties bevorderen dan wel belemmeren? Wilt u gepusht of gepulld worden? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op “aankomende congressen”, lees de uitvoerige brochure en meld u aan. Reeds velen gingen u voor.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen