Bescherm-Je-Huid dag 2011 in NKI-AVL

Het Nederlands Kanker Instituut -Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) doet op zaterdag 21 mei mee met de landelijke Bescherm-je-Huid dag. Tussen 11.00 en 14.00 uur krijgen bezoekers de gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen bij het Huid- en Melanoom Centrum. Dermatologen geven advies aan bezoekers hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen en controleren. Er vinden verschillende presentaties plaats over behandeling en onderzoek van huidkanker. Daarnaast zijn er verschillende organisaties aanwezig die informatie geven over de preventie van huidkanker en uiterlijke verzorging. Het volledige programma staat op www.nki.nl/beschermjehuid.

Huidtumoren vormen een toenemend medisch en maatschappelijk probleem in de westerse wereld. Naar schatting worden alleen al in Nederland jaarlijks minstens 50.000 nieuwe huidtumoren gevonden en dit getal neemt elk jaar toe. Het grootste deel van deze huidkankers kan snel en eenvoudig behandeld worden, maar vaak krijgen patienten in de loop der tijd nieuwe huidkankers, waardoor ze in feite chronisch patient blijven. Het melanoom komt met 10% relatief het minste voor, maar kan levensbedreigend zijn wanneer te laat wordt ingegrepen. Ook deze in principe gevaarlijke tumorsoort neemt sterk toe, en wordt ook nogal eens bij jonge mensen gevonden. Een nog niet zo lang bestaand “dun” melanoom is gelukkig nog uitstekend te behandelen, maar vroegtijdige herkenning en zo mogelijk voorkoming is dus van (levens)belang.

Het NKI-AVL verleent al jaren topzorg op het gebied van de uitgebreidere of meer gecompliceerde vormen van huidkanker, waarbij vele specialismen betrokken zijn. Door de oprichting van het Huid- en Melanoom Centrum in mei 2010 is het mogelijk geworden om de groeiende stroom patienten beter en sneller te behandelen. Het centrum biedt één loket voor elke patient met (verdenking op) huidkanker, waardoor de patient altijd op het goede adres is. Het team bepaalt wat de beste behandeling is en wie dat het beste kan uitvoeren. Voor simpele ingrepen kan dat vaak al dezelfde dag. Daarbij krijgen alle patienten een uitgebreide huidcheck waardoor ook nogal eens plekjes boven water komen die eerder niet waren opgemerkt. Een centrale rol in de organisatie rond de patient is weggelegd voor de verpleegkundig specialist, die zorgt dat de patient altijd gemakkelijk voor alle vragen een vast aanspreekpunt heeft.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen