Injectie reduceert hartschade na hartaanval

Array

De verwoestende effecten van een hartaanval of beroerte kunnen met meer dan de helft beperkt worden door een eenvoudige injectie, dat suggereert een studie van Britse wetenschappers. Zij zijn volop bezig met de ontwikkeling van een behandeling waarvan ze zeggen dat dit littekens in het hart en de hersenen kan beperken met meer dan 60 procent. Beroertes en hartaanvallen worden veroorzaakt door een klonter of een bloeding die de bloedtoevoer blokkeert, hierdoor lopen andere delen van het lichaam zuurstoftekort op. De ergste schade gebeurt echter 9 tot 12 uur later, wanneer de circulatie terug normaal verloopt maar wanneer het immuunsysteem de beschadigde cellen aanvalt.

Immunoloog Wilhelm Schwaeble zegt dat de resultaten mogelijk een van de grootste medische doorbraken zijn. Dit kan ook gebruikt worden om het lichaam te stoppen getransplanteerde organen aan te vallen. “Het meest verbazingwekkende is dat het medicijn zo lang na de aanval gegeven kan worden. Zelfs de traagste ambulance zal je binnen de negen uur in het ziekenhuis krijgen.”

Beroertes en hartaanvallen worden veroorzaakt door een klontering of een bloeding die de bloedtoevoer blokkeert, hierdoor lopen andere delen van het lichaam zuurstoftekort op. De meeste schade wordt 9 tot 12 uur later toegebracht, wanneer de circulatie weer normaal verloopt maar het immuunsysteem de beschadigde cellen aanvalt.

Sterfte of handicap
Dit leidt tot ontstekingen die meer dan 80 procent van de schade aanrichten en die vaak de oorzaak zijn van sterfte of een ernstige handicap. Wetenschappers zeggen dat de injectie voorkomt dat het lichaam deze cellen aanvalt, waardoor ze een normale zuurstoftoevoer krijgen en de permanente schade wordt beperkt.

Tot 12 uur
Het medicijn werd op muizen en andere zoogdieren maar ook op menselijk bloed getest in een laboratorium. De onderzoekers hopen binnen twee jaar met de proeven op mensen te kunnen beginnen. Het belangrijkste ingredient is een antilichaam, dat toegediend kan worden tot twaalf uur na de aanval om de schade aan de cellen te stoppen.

Grote doorbraak
Immunoloog Wilhelm Schwaeble zegt dat de resultaten mogelijk een van de grootste medische doorbraken zijn. Dit kan ook gebruikt worden om het lichaam te stoppen getransplanteerde organen aan te vallen. “Het meest verbazingwekkende is dat het medicijn zo lang na de aanval gegeven kan worden. Zelfs de traagste ambulance zal je binnen de negen uur in het ziekenhuis krijgen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen