Maasstad Ziekenhuis treedt toe tot vereniging topklinische ziekenhuizen

Array

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is vrijdag 22 april toegetreden tot de Vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). De 27 leden van de vereniging gingen vrijdag tijdens de algemene ledenvergadering akkoord met het geassocieerd lidmaatschap. Het Maasstad Ziekenhuis is trots en blij. ,,Een mijlpaal! Dit is een prachtige erkenning van het gegeven dat wij het hier steeds beter doen voor onze patienten én onze medewerkers,’’ zegt een opgetogen directeur Paul Smits.

De ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de Vereniging STZ maken zich samen onder meer sterk voor de kwaliteit van de medisch specialistische opleidingen. STZ-ziekenhuizen hebben een vruchtbaar onderwijsklimaat waar toekomstige artsen hun co-schappen kunnen lopen, en waar basisartsen tot specialist worden opgeleid. Ook verzorgen STZ-ziekenhuizen vervolgopleidingen voor medisch specialisten en geaccrediteerde nascholingen voor huisartsen.

Het Maasstad Ziekenhuis heeft een eigen instituut dat verantwoordelijk is voor alle opleidingen binnen het ziekenhuis: de Maasstad Academie.

Ook kunnen STZ-ziekenhuizen worden gezien als high cure ziekenhuizen, waar behalve goede basale zorg ook topklinische zorg wordt geleverd. Topklinische zorg is hooggespecialiseerde zorg, zoals neurochirurgie, hartchirurgie en ivf, waarvoor specialistische kennis, ervaring en voorzieningen nodig zijn. Ziekenhuizen met topklinische zorg hebben vaak een bovenregionale functie, wat inhoudt dat ze ook patienten buiten hun eigen verzorgingsgebied behandelen.

Het Maasstad Ziekenhuis biedt bijvoorbeeld topklinische zorg op het gebied van robotchirurgie, vaatchirurgie en bariatrische chirurgie (behandeling van ernstig overgewicht).

Recente artikelen