UVIT wijzigt bestuurlijke structuur voor schade en zorg

Array

Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) gaat haar bestuurlijke structuur veranderen. De ledenraden van de verzekeraar hebben afgelopen week ingestemd met een nieuw bestuursmodel, waarin de juridische en bestuurlijke band tussen het schadebedrijf en het zorgbedrijf wordt vervangen door een nauwe commerciele samenwerking. Doel van de wijziging is om de slagvaardigheid en efficientie van beide bedrijfsonderdelen te vergroten. Voor de verzekeringen van klanten heeft de operatie geen gevolgen.

Binnen het nieuwe bestuursmodel worden het zorgbedrijf en het schadebedrijf zelfstandige organisaties met elk een eigen Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. Beide bedrijven blijven intensief samenwerken via commerciele overeenkomsten voor onder meer distributie en cross-sell. Klanten van het schadebedrijf houden zo toegang tot de verzekeringen van het zorgbedrijf en vice versa. Het schadebedrijf en de Onderlingen van Univé ontvangen een compensatie van 35 miljoen euro voor gemaakte en nog te maken kosten als gevolg van het wijzigen van de samenwerking.

Univé-VGZ-IZA-Trias gaat de komende maanden nader uitwerken hoe de herinrichting zijn beslag moet gaan krijgen. Zodra de voorbereidingen gereed zijn, zal de nieuwe bestuurlijke structuur worden ingevoerd. Het schadebedrijf zal verder gaan onder de naam Univé. Over de naam van het zorgbedrijf wordt nog een besluit genomen. De coöperatie UVIT houdt na de herinrichting op te bestaan.

“Er verandert veel maar tegelijkertijd heel weinig”, aldus Martin Duvivier, voorzitter Raad van Bestuur bij Univé-VGZ-IZA-Trias. “Onze verzekerden zullen bijvoorbeeld niets merken van de wijziging. Wel maken we onze organisatie een stuk eenvoudiger te besturen. Het schadebedrijf en het zorgbedrijf worden minder afhankelijk van elkaar, en kunnen sneller reageren op veranderingen in de markt. Op termijn profiteren onze verzekerden daar natuurlijk van mee.”

Succesvolle zorgfusie, sterk schadebedrijf
Univé-VGZ-IZA-Trias ontstond in 2007 door het samengaan van zorgverzekeraar VGZ-IZA-Trias met Univé, dat zowel zorg- als schadeverzekeringen aanbiedt. Een belangrijke reden voor de fusie was het creeren van de benodigde schaalgrootte op de zorgverzekeringsmarkt na de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. De combinatie telt ruim 4,2 miljoen zorgverzekerden, genoeg om de financiele risico’s te kunnen dragen en sterk te staan in de onderhandelingen met zorgaanbieders.

De fusie van de zorgbedrijven is een succes geworden: de back-office en zorginkoop van alle zorgverzekeraars in de groep zijn geïntegreerd en ook de polisvoorwaarden zijn verregaand geharmoniseerd. Ondertussen heeft Univé-VGZ-IZA-Trias het voortouw genomen bij het realiseren van verbeteringen in de zorg, zoals het preferentiebeleid voor medicijnen, ketenzorginitiatieven en vele zelfhulptoepassingen.

Ook op de schademarkt is vooruitgang geboekt. In een zeer competitieve markt heeft het schadebedrijf op eigen kracht zijn positie gestaag uit weten te bouwen. Dat is onder meer te danken aan effectief merkbeleid, goede producten en een uitstekende advisering en klantenservice bij Univé, waarvoor de afgelopen jaren herhaaldelijk prijzen gewonnen zijn.

Kleiner, platter, wendbaarder
Bij de fusie had Univé-VGZ-IZA-Trias ook de ambitie om uit te groeien tot een totaalverzekeraar, die via een geïntegreerde marktbenadering zowel zorg- als schadeverzekeringen aanbood. Op deze visie is de verzekeraarscombinatie vorig jaar teruggekomen.

“De geïntegreerde marktbenadering leidde ertoe dat onze bestuurlijke organisatie te complex werd”, aldus Martin Duvivier. “Tegelijkertijd merkten we dat het zorg- en het schadebedrijf steeds meer behoefte kregen aan een eigen strategie. Beide markten ontwikkelen zich in een andere richting. Door de vele onderlinge afhankelijkheden tussen zorg en schade kunnen we daar echter niet optimaal op reageren; soms zitten beide bedrijfsonderdelen elkaar zelfs in de weg.”

“Met de nieuwe bestuurlijke structuur hebben we daar het antwoord op gevonden. Zowel het zorgbedrijf als het schadebedrijf worden kleiner, platter en wendbaarder. Dit betekent dat we onze klanten ook in de toekomst goede verzekeringen tegen een concurrerende premie kunnen blijven bieden. Univé-VGZ-IZA-Trias is een verzekeraar zonder winstoogmerk; een grote organisatie is voor ons geen doel op zich. Het belang van de verzekerden komt altijd op de eerste plaats, en zij zijn bij deze oplossing het meest gebaat.”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen