Bestuursakkoord biedt kansen voor jeugdgezondheidszorg en thuiszorg

Array

Rijksoverheid en lagere overheden tekenden op 21 april een bestuursakkoord waarbij diverse taken onder verantwoordelijkheid van gemeenten gaan vallen. Daarbij horen jeugdzorg en begeleiding. ActiZ staat hier gematigd positief tegenover. Rijksoverheid en lagere overheden tekenden op 21 april een bestuursakkoord waarbij diverse taken onder verantwoordelijkheid van gemeenten gaan vallen. Daaronder ook jeugdzorg, dagbesteding en begeleiding. ActiZ staat hier gematigd positief tegenover.

Overheveling van jeugdgezondheidszorg en begeleiding naar de gemeenten biedt volgens ActiZ mogelijkheden voor haar leden. Voorwaarde is wel dat gemeenten op beide terreinen de hulp en zorg goed toegankelijk maakt. Dat de rijksoverheid de overheveling koppelt aan bezuinigingen, is een zorgelijke ontwikkeling.

Preventie
Voor de jeugdgezondheidszorg kan het bestuursakkoord positief uitpakken. Wanneer alle onderdelen van jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg bij de gemeenten zijn ondergebracht, betekent dat een einde aan de versnippering. Lijnen tussen verschillende zorg- en welzijnsdiensten kunnen korter worden. Als bovendien het accent verschuift naar preventie en vroegtijdig met lichte hulp gezinnen ondersteunen, kan de jeugdzorg ontlast worden.

Het bestuursakkoord is de eerste stap in de richting van een nieuw wettelijk kader voor de gehele zorg voor jeugd. Dat stelsel doet enerzijds recht aan de gemeentelijke beleidsvrijheid en anderzijds garandeert het dat kinderen de hulp krijgen die nodig is. ActiZ vindt het wenselijk dat de jeugdgezondheidszorg een integraal onderdeel van het nieuwe wettelijk kader wordt. Daarbij is het nodig dat goede preventieve programma’s,  zoals beschreven in het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg, voor alle kinderen worden gegarandeerd.

Begeleiding
De overheveling van begeleiding van AWBZ naar Wmo biedt onder bepaalde voorwaarden ook kansen voor de zorgorganisaties. Belangrijk voor de zorgorganisaties is dat gemeenten de zorg en diensten integraal inkopen; dat wil zeggen dat zij de gehele zorgvraag van de zorgvragers in acht nemen. Zorgorganisaties en gemeenten moeten gezamenlijk optrekken om kennis te delen, te onderzoeken welke zorg en diensten nodig zijn voor welke doelgroepen en welke innovatie nodig en mogelijk zijn. Dan kunnen zorgaanbieders gericht zorg en welzijndiensten leveren, wat niet alleen de client, maar ook het zorgondernemerschap ten goede komt.

Leden van ActiZ lezen hier meer over jeugdgezondheidszorg en overheveling begeleiding

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen