UCL test nieuwe behandeling tegen slaapapneu

0
242

Een team van het Brusselse ziekenhuis  cliniques universitaires Saint-Luc (UCL) test momenteel een nieuwe behandeling tegen slaapapneu. De techniek, die volgens de onderzoekers “bijzonder bemoedigende” resultaten oplevert, werd vandaag voorgesteld in het ziekenhuis.
Bij slaapapneu verliezen de spieren van de tong van de patient tijdens de slaap hun natuurlijke spanning. De tong zakt daardoor tijdens het inademen naar achteren en verspert de keelholte. Dit belemmert de ademhaling en de patient wordt wakker. “Als dit te vaak gebeurt, gaat de slaapkwaliteit erg achteruit, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de patient”, legt Daniel Rodenstein uit.

Elektrode
Ongeveer 3 tot 5 procent van de Belgische bevolking, hoofdzakelijk mensen tussen 40 en 65, lijdt aan slaapapneu. Bij zowat twintig procent van hen (20.000 mensen), werken de huidige behandelingsmethoden echter niet. Het is voor die mensen dat het onderzoek van de UCL soelaas zou kunnen bieden. De onderzoekers ontwikkelden een methode waarbij de bewegingszenuw van de tong gestimuleerd wordt door een elektrode. Die elektrode wordt verbonden met een doosje geïmplanteerd in de borstkas dat de hele nacht impulsen stuurt naar die zenuw. De stimulering van de zenuw doet geen pijn en verstoort de slaap van de patient niet. De patient krijgt een afstandsbediening om het doosje bij het slapengaan en opstaan te activeren.

Tiental proefpersonen
De techniek wordt sinds een jaar in het ziekenhuis uitgetest op een tiental mensen. De resultaten van die eerste fase zijn volgens Rodenstein “bijzonder bemoedigend”. Volgens de onderzoeker kan de behandeling, als ook de tweede en derde fase succesvol blijken, binnen dit en een jaar gecommercialiseerd worden.

Bron: Belga