UCL test nieuwe behandeling tegen slaapapneu

Array

Een team van het Brusselse ziekenhuis  cliniques universitaires Saint-Luc (UCL) test momenteel een nieuwe behandeling tegen slaapapneu. De techniek, die volgens de onderzoekers “bijzonder bemoedigende” resultaten oplevert, werd vandaag voorgesteld in het ziekenhuis.
Bij slaapapneu verliezen de spieren van de tong van de patient tijdens de slaap hun natuurlijke spanning. De tong zakt daardoor tijdens het inademen naar achteren en verspert de keelholte. Dit belemmert de ademhaling en de patient wordt wakker. “Als dit te vaak gebeurt, gaat de slaapkwaliteit erg achteruit, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de patient”, legt Daniel Rodenstein uit.

Elektrode
Ongeveer 3 tot 5 procent van de Belgische bevolking, hoofdzakelijk mensen tussen 40 en 65, lijdt aan slaapapneu. Bij zowat twintig procent van hen (20.000 mensen), werken de huidige behandelingsmethoden echter niet. Het is voor die mensen dat het onderzoek van de UCL soelaas zou kunnen bieden. De onderzoekers ontwikkelden een methode waarbij de bewegingszenuw van de tong gestimuleerd wordt door een elektrode. Die elektrode wordt verbonden met een doosje geïmplanteerd in de borstkas dat de hele nacht impulsen stuurt naar die zenuw. De stimulering van de zenuw doet geen pijn en verstoort de slaap van de patient niet. De patient krijgt een afstandsbediening om het doosje bij het slapengaan en opstaan te activeren.

Tiental proefpersonen
De techniek wordt sinds een jaar in het ziekenhuis uitgetest op een tiental mensen. De resultaten van die eerste fase zijn volgens Rodenstein “bijzonder bemoedigend”. Volgens de onderzoeker kan de behandeling, als ook de tweede en derde fase succesvol blijken, binnen dit en een jaar gecommercialiseerd worden.

Bron: Belga

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen